Фото: Офіс президента

Плідний візит президента Швейцарії до Києва: яку допомогу Україні пообіцяв Берсе

У суботу, 25 листопада, президент Швейцарської конфедерації Ален Берсе прибув до Києва. У столиці швейцарський лідер зустрівся із Володимиром Зеленським.

Про це повідомив Офіс президента.

Зазначається, що особливу увагу сторони приділили питанню використання заморожених прибутків з активів держави-агресора. Окремо співрозмовники обговорили прогрес в імплементації української Формули миру та участь Швейцарії в цьому процесі. 

Водночас український гарант висловив сподівання на позитивне рішення нового парламенту Швейцарії щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу та відзначив важливість допомоги, яку надає Швейцарія для відновлення інфраструктурних об’єктів України.

"Дякую за ваш візит. Це дуже сильний меседж для українців у всьому світі, що ви вирішили відвідати Україну в особливий день нашої історії для всіх наших родин — у 90-ті роковини Голодомору. Також дякую за вашу участь у сьогоднішній скорботній церемонії. Ми горді, що маємо таких партнерів, які взяли участь у церемонії в цей особливий день для нашої країни", — сказав Зеленський.

Своєю чергою під час прес-конференції за результатами переговорів із Зеленським швейцарський лідер заявив, що його держава передасть Україні понад 100 мільйонів євро допомоги. Кошти спрямують на розмінування та продукти харчування.

"Ми за пріоритет вважаємо гуманітарне розмінування в Україні, а це має безпосередньо вплив на покращення продовольчої безпеки. Ми ухвали рішення виділити податковий пакет на 100 мільйонів швейцарських франків (більше ніж 103 мільйони євро,— ред.)", — заявив він.

За словами Берсе, кошти будуть виділені на наступні кілька років.

"Це дозволить підвищити нашу участь у вирішенні аспектів розмінування і продуктів постачання, а також сприятиме експорту зернових з України", — зауважив посадовець.

Нагадаємо, 16 листопада Швейцарія виступила за створення спеціального трибуналу щодо розслідування злочинної агресії Росії на території України. Відтак, держава підтвердила своє членство в основній групі країн, які виступають за створення такого трибуналу. Швейцарія переконана, що агресія проти України не повинна залишитися безкарною.

Водночас МЗС Швейцарії заявило, що хоча Міжнародний кримінальний суд має повноваження переслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні в Україні, йому не вистачає юрисдикції щодо злочину агресії в цьому конфлікті, оскільки ні РФ, ні Україна не ратифікували Римський статут.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.11.2023 16:18