Фото: Facebook Андрія Смирнова

Спецтрибунал для Росії: у Зеленського назвали три варіанти

Росія має відповідати за злочини в Україні. Зараз спеціальна комісія розглядає різні варіанти створення спеціального трибуналу.

Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник керівник Офісу президента з питань судів Андрій Смирнов.

Три варіанти трибуналу

Створення трибуналу через рішення Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй (ООН). За словами Андрія Смирнова, Україна наполягає саме ця модель є ключовою для України.

"Таке всеосяжне рішення справді зробило б такий механізм максимально легітимним, і шлях імплементації рішень цього трибуналу після засудження конкретних чиновників країни-агресора був би набагато коротшим", — сказав він.

Модель Нюрнберзького трибуналу. Він передбачає вихід України із декларацією у формі міжнародного договору про створення трибуналу, який буде відкритий для підписання та ратифікації країнами цивілізованого світу.

Мінус такого варіанту у тому, що він займе багато часу. На підтримку створення такої моделі наразі є підписи лише чотирьох країн.

Гібридна модель. Ідея полягає у тому, що спершу такий суд створять як частину судової системи України. Проте це потребує внесення змін до Конституції. В умовах воєнного стану така умова є неможливою. Мінуси гібридного варіанту полягає у тому, що злочин російської агресії може опуститись до рівня конфлікту між двома країнами.

Посадовець назвав також четвертий варіант: можливість створення трибуналу в іншій міжнародній авторитетно визнаній юрисдикції, включаючи Нідерланди. Проте  навіть у цьому випадку Україна наполягатиме на рішенні Генасамблеї ООН на підтримку такого трибуналу.

Нагадаємо, спеціальний посол МЗС України Антон Кориневич заявив, що Україна розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочинної агресії Росії проти України. Зокрема, його можуть створити через Раду безпеки ООН.

Раніше член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський заявив, що практично всі цивілізовані країни світу підтримали створення спецтрибуналу для притягнення російського диктатора Володимира Путіна до відповідальності. Він може запрацювати вже у 2024 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.08.2023 09:26