Фото: росЗМІ

Трибунал для Путіна: які варіанти покарання розглядає Україна

Україна розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочинної агресії Росії проти України. Зокрема, його можуть створити через Раду безпеки ООН.

Про це заявив спеціальний посол МЗС України Антон Кориневич під час прес-конференції, присвяченої ходу створення спецтрибуналу, передає УНІАН.

"Найідеальнішим шляхом створення будь-якого трибуналу є шлях через Раду безпеки ООН. В нашій ситуацій він, вочевидь, не є реалістичним. Оскільки у нас є ті держави, які є постійними членами Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй", — зауважив представник МЗС.

Водночас Кориневич зауважив, що існують й інші варіанти для створення трибуналу та покарання країни-агресорки.

"Перший — це створення спеціального трибуналу на основі угоди України з Організацією Об’єднаних Націй. Тут не Генасамблея приймає рішення ООН про створення  вона не має таких повноважень по Статуту ООН. Тут Генеральна асамблея доручає або закликає генерального секретаря у своїй резолюції укласти угоду з державою",  розповів Кориневич.

Другий шлях — це багатосторонній міжнародний договір, так звана "нюрнберзька модель", коли договір укладається між державами, які погоджуються створити певний судовий орган.

"Третій формат — це створення інтернаціоналізованих судів. Це популярна сьогодні форма. Їх створено досить багато. Це форма, яка полягає в тому, що судовий орган засновується на основі національної судової юрисдикції, але до нього додаються суттєві міжнародні елементи", — сказав Кориневич.

Крім того, Україна та її партнери розглядають можливість проведення заочного спецтрибуналу над російським диктатором.

"Варто говорити не про трибунал "in absentia", а про процес. Тому що трибунал — це є орган, це суд. Відповідно суд може працювати або лише за присутності обвинувачених осіб, або ж за відсутності. Тобто "in absentia" — це по суті заочне провадження", — пояснив посол.

Посол зазначив, що зараз більшість міжнародних трибуналів не проводять заочні процеси. Однак національні судові системи мають свої форми роботи, які враховують конкретні умови кожної держави. Тому проведення спецтрибуналу "in absentia" залежатиме від того, на якій основі він буде побудований.

"Тобто це буде залежати від того, на якій основі буде побудований спецтрибунал. Це безумовно, зокрема, залежить від тих консультацій, які ми проводили і будемо далі проводити з нашими партнерами. Тому в питанні провадження є багато "підводних каменів", зокрема забезпечення права на справедливий суд і різні інші стандарти", — додав посол.

Нагадаємо, раніше член комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявив, що практично всі цивілізовані країни світу підтримали створення спецтрибуналу для притягнення російського диктатора Володимира Путіна до відповідальності. Він може запрацювати вже у 2024 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.07.2023 20:23