Фото: "Укрінформ"

Спецтрибунал для РФ: Швейцарія підтримала ініціативу

Швейцарія виступила за створення спеціального трибуналу щодо розслідування злочинної агресії Росії на території України.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ Швейцарії.

Відтак, держава підтвердила своє членство в основній групі країн, які виступають за створення такого трибуналу. Швейцарія переконана, що агресія проти України не повинна залишитися безкарною.

Водночас МЗС Швейцарії заявило, що хоча Міжнародний кримінальний суд має повноваження переслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні в Україні, йому не вистачає юрисдикції щодо злочину агресії в цьому конфлікті, оскільки ні РФ, ні Україна не ратифікували Римський статут.

Зауважимо, загалом ініціативу щодо створення спецтрибуналу щодо розслідування воєнних злочинів на території України підтримали 38 країн, зокрема Франції, Німеччини, Норвегії, Гватемали, Японії та Канади. Публічно підтримали також Україна, Європейський Союз і Нідерланди.

Нагадаємо, спеціальний посол МЗС України Антон Кориневич заявив, що Україна розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочинної агресії Росії проти України. Зокрема, його можуть створити через Раду безпеки ООН.

Раніше член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський заявив, що практично всі цивілізовані країни світу підтримали створення спецтрибуналу для притягнення російського диктатора Володимира Путіна до відповідальності. Він може запрацювати вже у 2024 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.11.2023 16:56