По Україні працює 1200 груп, які мають право перевірити справжність сертифікату про вакцинацію

26 ЖОВТНЯ 2021 09:29

Станом на 25 жовтня понад 800 кримінальних проваджень порушено у зв’язку з підробкою сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. По всій країні продовжують працювати мобільні групи по виявленню фальшивих документів.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на МВС.

«По всій Україні працює 1200 мобільних груп, які мають повноваження перевірити справжність сертифікату про завершення курсу вакцинації. До мобільних груп входять не лише поліцейські, але й Держспоживслужба. Та навіть медики можуть перевірити справжність такого документу. Бувають випадки, коли і медики торгують такими підробками. Наприклад, правоохоронці проводять контрольні закупки, щоб виявити шахраїв серед медичного персоналу», - сказав Денис Монастирський.

Міністр внутрішніх справ зазначив, що ніякий штраф не покриє шкоду, якщо людина з підробним сертифікатом заразить десятки та сотні громадян. Також не варто забувати про наслідки на міжнародній арені – вже зараз Мальта перестала визнавати українські сертифікати.

«Минулого тижня газета The New York Times цілу статтю присвятила темі підробних сертифікатів в Україні. Ми розуміємо, що спокуса скористатися фальшивим документом дуже велика. Наприклад, коли людина після хвороби хоче поїхати у відпустку. Тому, купити сертифікат наші люди вважають меншим злом, ніж пропустити заплановану відпустку», - наголосив він.

Денис Монастирський підкреслив, що більшість випадків, які перевіряла кіберполіція, щодо підробки сертифікатів – це банальне шахрайство, коли у громадян просто виманювали кошти, не надаючи навіть підробних документів. Також є задокументовані епізоди, коли такі довідки просто виготовляють у фотошопі. Поліцейський або прикордонник, за допомогою службового планшету, з легкістю виявляє підробку.

«Поліцейські, коли роблять громадянам зауваження і просять дотримуватися режиму, часто отримують питання від людей, чи самі правоохоронці провакциновані. Мушу сказати, що понад 70% особового складу МВС отримали дві дози вакцини. Тому, ми плануємо ввести певні значки для поліцейських, які б підтверджували цей факт», - сказав очільник правоохоронного відомства.

Нагадаємо, впродовж минулого тижня поліція розпочала понад 80 кримінальних проваджень за фактами підроблень COVID-документів.

Фото МВС.

Також читайте: COVID в Україні: рекордна кількість смертей за добу

Суспільство, 26.10.2021 09:29