Фото: Вікіпедія

Польща перейменувала російський Калінінград: яка назва фігуруватиме в офіційних документах

Польща офіційно перейменувала Калінінград. Тепер в офіційних документах держави російське місто називатиметься Крулевець.

Про це повідомляє Rmf24.

Відповідне рішення має рекомендаційний характер: його винесла Комісія стандартизації географічних найменувань за межами Польщі.

"Для міста з російською назвою Калінінград рекомендується використовувати тільки польську назву Крулевець", — йдеться у повідомленні комісії.

Цікаво, що Калінінградська область польською перейменована на Крулевецьку. Своє рішення комісія пояснила тим, що Крулевець — традиційне найменування Калінінграда у Польщі. При цьому його "нинішня російська назва — штучна, не пов’язана ні із самим містом, ні з регіоном".

У комісії наголосили, що радянський держдіяч Михайло Калінін, на честь якого названо місто, — "злочинець, відповідальний, серед іншого, за масові вбивства поляків у Катині", а його згадки мають у Польщі "негативний характер".

Остаточною причиною перейменування Калінінграда стало російське вторгнення в Україну. Після початку війни в Польщі зайнялися "проблемою нав’язаних найменувань, навколо яких точаться великі суперечки". Сама постанова була ухвалена ще 12 квітня 2023 року і набула чинності 9 травня.

Варто відзначити, що Калінінград — це колишнє прусське місто, яке називалося Кенігсберг німецькою мовою і Крулевець польською. Після закінчення Другої світової війни перейшов до СРСР та був перейменований на честь голови Президії Верховної ради Михайла Калініна. Після розпаду Радянського Союзу залишився у складі Російської Федерації як ексклав.

Нагадаємо, у суботу, 6 травня, у Підкарпатському воєводстві у південно-східній Польщі розпочалися військові навчання Anakonda-23. Це найбільші навчання Війська Польського, які відбуваються раз на три роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.05.2023 11:01