Фото: Олександр Мокровольский / Telegram

Помер перекладач Олександр Мокровольський: він став творцем українськомовного "Гобіта"

Відомий український перекладач, редактор, журналіст і письменник Олександр Мокровольський помер у віці 77 років. Його знайшли мертвим у своїй кімнаті в Будинку творчості письменників в Ірпені під Києвом.

Про це повідомила Національна спілка письменників України.

Олександра Мокровольського 22 грудня знайшли мертвим в Ірпені, де він сам проживав останніми роками. Донька письменника нині перебуває за кордоном.

"Олександр Миколайович Мокровольський відійшов на Сонцестояння у кращий світ... І довершення українського "Улісса" Джойса після Олександра Тереха, і вибрані Гіні та Єйтс, і Толкін, і виняткові хрестоматійні збірки зарубіжної поезії для шкільництва, і оригінальна авторська поезія, і "Істина і метод" Гадамер, і Homo Ludens Гейзінги, і ще, і ще — залишаться в нашій культурі. Але ніщо не замінить теплого спілкування, яким обдарували Ви багатьох. Світла пам'ять і земля пером, Майстре", — написав письменник і перекладач, член НСПУ Дмитро Чистяк.

Чим прославився Мокровольський

Творчий доробок Олександра Мокровольського нараховує десятки перекладів із різних мов. Найвідоміші його роботи — переклад на українську мову "Гобіта" і "Володаря перснів" Джона Толкіна. За високохудожні переклади європейських класиків Мокровольський отримав літературну премію імені Максима Рильського.

Окрім української письменник володів англійською, німецькою та  французькою мовами. Його називали одним з останніх представників "класичної" української перекладацької школи, яка виникла у 1970-х роках на основі журналу іноземної літератури "Всесвіт" під керівництвом Дмитра Павличка.

Нагадаємо, що на початку липня після поранення померла українська письменниця Вікторія Амеліна. Її життя обірвалося через поранення, несумісне з життям, спричинене ракетним ударом російських окупантів по ресторану в Краматорську 27 червня.

Також у вересні у тимчасово окупованому Криму помер відомий історик, телеведучий та письменник Олекса Гайворонський. Кілька років він боровся з важкою хворобою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.12.2023 13:36