Фото: PEN Ukraine

Померла письменниця Вікторія Амеліна: вона потрапила під ракетний удар по кафе в Краматорську

Після поранення померла українська письменниця Вікторія Амеліна. Її життя обірвалося через поранення, несумісне з життям, спричинене ракетним ударом російських окупантів по ресторану в Краматорську 27 червня.

Про це повідомляє PEN Ukraine.

У PEN-клубі зазначили, що повідомляють цю сумну новину, коли про неї дізналися всі рідні Вікторії та з їхньої згоди

"З величезним болем повідомляємо, що 1 липня в лікарні Мечникова у Дніпрі перестало битися серце письменниці Вікторії Амеліної. Найближчим часом родина повідомить про час та місце прощання з Вікторією у Києві та Львові", — йдеться в повідомленні.

Що відомо про Вікторію Амеліну, яка загинула через ракетний удар

Вікторія Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. 2007 року отримала ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ "Львівська політехніка" з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман Вікторії "Синдром листопаду, або Homo Compatiens". Книжка ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії "ЛітАкцент року — 2014". Наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

У 2016 році вийшла її перша дитяча книжка "Хтось, або Водяне Серце". Наступна її книжка для дітей "Е-е-есторії екскаватора Еки" побачила світ у 2021 році. У 2017 році "Видавництві Старого Лева" вийшов друком другий роман Вікторії "Дім для Дома". Книжка ввійшла до коротких списків національних та міжнародних премій: "ЛітАкцент року — 2017", Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії. Запорізька книжкова толока назвала "Дім для Дома" найкращою прозовою книжкою року. Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. У 2021 році Вікторія стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. 

Нагадаємо, вечері 27 червня російські війська завдали два ракетних удари по центру Краматорська і приватному сектору Біленького поблизу міста, спричинивши численні жертви серед цивільних і руйнування. За даними ДСНС, внаслідок російського ракетного удару у Краматорську загинули 12 людей, у тому числі троє дітей. Ще 60 людей зазнали поранень.

Наступного дня, 28 червня, Служба безпеки затримала агента спецслужб Росії, який скоригував російський ракетний удар у Краматорську. За даними відомства, коригувальником є мешканець Краматорська, працівник місцевого газотранспортного підприємства. Раніше його дистанційно завербувало російське ГРУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.07.2023 08:12