Фото: Офіс президента

Португалія тренуватиме українських пілотів на F-16

Президент Португальської Республіки Марсело Ребелу де Соуза заявив, що його країна долучиться до підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Відповідну заяву португальський лідер зробив під час переговорів із президентом Володимир Зеленський у Києві, передає Офіс президента. Варто зауважити, що це перший візит президента Португалії до України за останні 25 років.

Зазначається, що під час розмови лідери двох держав зосередили увагу на оборонній та безпековій взаємодії. Президент України поінформував колегу про ситуацію на полі бою, а також про оборонні потреби нашої країни.

"Португалія є учасницею наших танкової та авіаційної коаліцій. Сьогодні Португалія підтвердила готовність долучитися до підготовки українських пілотів та інженерного складу на літаках F-16", — повідомив український гарант.

Також було обговорено можливості для розширення оборонної співпраці, зокрема щодо постачання Україні броньованого медичного автотранспорту та обладнання для розмінування. Водночас президент України наголосив на важливості приєднання Португалії до Спільної декларації "Групи семи" щодо безпекових гарантій для нашої країни.

"Ми розраховуємо на двосторонню роботу з Португалією заради відповідного двостороннього документа", — зазначив Зеленський.

Крім того, сторони обговорили ініціативи щодо самітів Україна — Латинська Америка, Україна  Африка. Володимир Зеленський наголосив, що наша держава розраховує на підтримку цих ініціатив з боку Португалії та особисто президента Марселу Ребелу де Соузи. Глави держав також планують обговорити подальше залучення Португалії до відбудови України. Володимир Зеленський зазначив, що Португальська Республіка розпочала реалізацію проектів з відновлення освітніх закладів у Житомирській області.

"Ми розраховуємо на більш потужну, системну роботу й системну домовленість щодо відбудови між нашими державами",  сказав він.

Своєю чергою Марселу Ребелу де Соуза зазначив, що його країна ніколи не визнавала анексії Криму та на всіх рівнях підтримує Україну й робитиме це стільки, скільки буде потрібно задля досягнення миру, адже наслідки цієї війни позначаються на багатьох людях у світі. Він також констатував, що Португалія бере участь у відновленні зруйнованих Росією міст, і запевнив, що португальські компанії посилять свою роботу в Україні.

Нагадаємо, перша група, до якої увійшли восьмеро українських льотчиків, вже розпочала тренування на винищувачах F-16 у ДаніїЗазначається, що українські пілоти перебувають на військовій авіабазі у данському Скридструпі. Вони пройдуть навчання з технічного обслуговування й ремонту літаків F-16. Крім того, ще 65 українських військовослужбовців будуть навчені обслуговуванню американських літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 16:46