Фото: Anadolu Agency

Посилять контроль за поїздками та скасують деякі виплати: на українців у Норвегїї чекають зміни

Для українців, які оформлюють тимчасовий захист у Норвегії, змінять умови перебування. Очікується, що зміни соціальних умови та правил перебування для українців, зроблять країну менш привабливою для переїзду, а також нівелюють умови проживання з сусідніми країнами.

Про це пише NRK.

Повідомляється, що за останні тижні близько 60 відсотків усіх українців, які приїжджають до скандинавських країн, приїхали до Норвегії. У відповідь на це уряд країни вжив ряд заходів, аби зробити потік українських біженців більш керованим та не приваблювати до країни нових людей. Нові зміни торкнуться не лише житлових умов та виплат для родин з дітьми, а й можливості українців відвідувати батьківщину.

"Уряд запровадив заходи, які, як ми сподіваємося, вирівняють рівень доходу з нашими сусідніми країнами", — каже міністр юстиції та надзвичайних ситуацій Норвегії Емілі Енгер Мель.

Йдеться про скасування виплати "заднім числом" соціальної допомоги на дитину за перші 12 місяців перебування в країні, яку надають після продовження тимчасової посвідки на проживання за підсумками першого року (і при цьому родини можуть отримувати нові щомісячні виплати). Перехідні умови для родин, які вже перебувають у Норвегії на момент змін, ще погоджують.

Буде посилено контроль за поїздками додому в Україну тим, хто отримує у Норвегії соціальні виплати та має посвідку на проживання. Це робиться для того, щоб люди, які отримують виплати, справді проживали у Норвегії більшість часу. Виїзди на батьківщину українцям тепер потрібно буде обґрунтувати. У випадку, якщо ж вони будуть суперечити умовам посвідки на проживання, це може призвести до її втрати.

Серед нововведень уряду — запровадження певного "періоду очікування" перед тим, як люди отримають доступ до повного пакета соціальної підтримки.

Розміщення в готелях більше не буде організовуватися для людей, які бажають поїхати в інше місце, окрім Національного центру прийому, який тепер буде єдиною "точкою входу" для того, щоб отримати житло.

Уряд Норвегії вдався до перегляду правил перебування українських біженців через великий інтерес наших громадян до цієї країни та більш вигідні умови, ніж у сусідніх країнах. Станом на серпень виплати для українців у Норвегії були у 2-4 рази вищими, ніж ті, на які можна розраховувати у Швеції, та приблизно вдвічі більші, ніж у Данії.

За останні два місяці у Норвегію приїхали оформлювати тимчасовий захист на 50% більше українців, ніж сукупно до Данії, Швеції та Фінляндії. Це викликало відчутне навантаження на систему країни.

Нагадаємо, наприкінці серпні ми писали про те, що у Норвегії різко зросла кількість біженців з України. Через російські обстріли люди продовжують покидати свої домівки та виїжджають за межі України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Суспільство, 10.12.2023 01:41