Фото: Йонас Гар Стьоре. Джерело – wataha.no

"Це порушує правила війни": у Норвегії звинуватили Ізраїль в обстрілах Гази

Ізраїль порушує міжнародне право, обстрілюючи Сектор Гази у відповідь на напад бойовиків ХАМАС. Водночас Єрусалим має право на самооборону.

Таку заяву зробив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, пише NRK. Відповідним висловлюванням норвезький прем’єр підтвердив, що його країна засуджує обстріли ізраїльської території, які й досі відбуваються із сектору Гази.

"Але міжнародне право вимагає, щоб вогонь був пропорційним, щоб не забували про цивільне населення, і ця межа вже давно перейдена… Один із наслідків – це атаки з повітря, коли людям ніде сховатися, і близько половини з тисяч загиблих — діти", — наголосив він.

Стьоре також акцентував на складній гуманітарній ситуації в Секторі Гази, куди ускладнюється постачання товарів першої необхідності для населення через блокаду Ізраїлю та обстріли.

"Це катастрофічна ситуація, і я вважаю, що вона явно порушує те, що ми називаємо правилами війни або гуманітарними правилами", — заявив Стьоре.

Глава уряду додав, що Норвегія підтримує гуманітарну паузу у воєнних діях між Ізраїлем і ХАМАС для завезення гуманітарної допомоги до Сектору Гази.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Також Ізраїль планує наземну операцію у Секторі Гази. Наразі на кордоні Ізраїль зосередив сотні одиниць військової техніки. Наступ повинен був розпочатися 14-15 жовтня, однак його відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Пізніше Армія оборони Ізраїлю заявила, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться. Кількість захоплених ХАМАСом заручників оцінюється в понад 200 людей.

Нагадаємо, 25 жовтня у ЗМІ з'явилася інформація, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу готовий відстрочити введення військ, щоб вести переговори про заручників.

Також журналісти поінформували, що сотні бойовиків палестинських терористичних угруповань із Сектора Гази пройшли спеціальну підготовку в Ірані незадовго до нападу на Ізраїль. Йдеться про навчання, яке відбулося у вересні поточного року.

Зауважимо, 27 жовтня Генеральна Асамблея Організації об'єднаних націй під час засідання ухвалила йорданську резолюцію. Вона закликає до гуманітарного перемир'я в Секторі Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.10.2023 15:21