Фото: КОВА

Постачання комплектуючих Росії та Ірану: ЄС пригрозив наслідками Індії та Туреччині

Єврокомісія попередила Туреччину, Індії та ще чотири країни про можливу заборону продажу їм деяких чутливих товарів, якщо вони продовжать постачати Росії та Ірану запчастини до безпілотників та іншу зброю.

Про це пише The Guardian.

Зазначається, що в українському документі, представленому урядам країн "Великої сімки" в серпні, стверджується, що за попередні три місяці було скоєно 600 нальотів на міста з використанням безпілотних літальних апаратів, оснащених західними технологіями. Митна інформація свідчить, що "майже весь імпорт до Ірану походить з Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В'єтнаму та Коста-Ріки".

Зокрема, п'ять європейських компаній, серед яких навіть польська дочірня компанія британської транснаціональної компанії, були названі оригінальними виробниками ідентифікованих компонентів. Серед предметів європейського виробництва, знайдених у безпілотниках Shahed-131 та 136, які використовуються Росією в Україні, були паливні насоси, транзистори, схеми керування живленням та мікропроцесори.

При цьому, немає жодних підтверджень, що це були правопорушення з боку західних компаній, чия продукція була ідентифікована.

"Іранське виробництво БПЛА адаптувалося і в основному використовує наявні комерційні компоненти, поставки яких погано або взагалі не контролюються", — йдеться в документі.

Водночас у Європейській комісії вважають, що виявлені факти свідчать про те, що санкції ЄС створюють "значний тиск". Але необхідні додаткові зусилля, щоби санкції якомога повніше досягли своєї мети. Наразі ЄК намагається працювати через дипломатичні зусилля.

"Посланник ЄС з питань санкцій Девід О'Салліван тісно співпрацює з юрисдикціями третіх країн, щоб гарантувати, що наші санкції не будуть обійдені", — розповіли виданню в Європейській комісії.

Якщо ж дипломатичні зусилля виявляться недостатніми, або не буде готовності до співпраці, єдиним варіантом, що залишиться, буде припинення експорту до цих третіх країн дуже специфічних товарів.

"Цей інструмент дозволив би ЄС заборонити експорт цих товарів до країн, які використовуються для обходу наших санкцій, а також заборонити надання супутніх послуг", — наголошує The Guardian.

Нагадаємо, що в серпні речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат розповідав, що іноземні запчастини є не лише в російських ракетах та ударних дронах, але й в літаках та гелікоптерах держави-агресорки. За його словами, у росіян немає відповідних компонентів, як і можливості їх виготовляти. Тому, вочевидь, ці запчастини, попри санкції, потрапляють на російські заводи з-за кордону.

За даними військових, на сьогодні російські ракети містять у собі від 30 до 50 деталей іноземного походження. Якщо Росія зможе обійти санкції, то збільшить їх виробництво

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.09.2023 18:38