Фото: "Укрінформ"

Постачання Україні крилатих ракет Taurus: Бундестаг знову відмовив Києву

Бундестаг знову відмовив Україні у постачанні крилатих ракет Taurus. Більшість парламенту проголосувала проти відповідної пропозиції Союзу. 

Про це повідомляє Spiegel.

За даними джерела, при поіменному голосуванні 190 парламентаріїв підтримали цю пропозицію, набравши 690 голосів, 495 проголосували проти та п'ять утрималися. До парламентської групи Союзу входять 197 членів.

Хоча в партіях "світлофорів" є і прихильники постачання Taurus, коаліція підтримала позицію канцлера Олафа Шольца, котрий кілька разів явно відкидав постачання. Лише 13 березня він підтвердив свою позицію на допиті у парламенті.

У листопаді 2023 року Союз уже вніс до парламенту пропозицію щодо постачання Україні крилатих ракет. У січні й зовсім недавно у лютому запит був відхилений більшістю "світлофорів". Заявку, яку зараз відхилено, позначено "Послідовно продовжувати підтримку України — ухвалити рішення про постачання крилатої ракети Taurus.

Spiegel зазначає, що було практично неможливо знайти більшість. Провідні політики від "Зелених" та ВДП підтвердили вимоги про постачання, але водночас дали зрозуміти, що коаліційна дисципліна буде дотримуватися, за винятком індивідуальних відхилень. Перед поіменним голосуванням заступник лідера ВДП Вольфганг Кубіцкі та голова Комітету оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерманн (СвДП) оголосили, що голосуватимуть за пропозицію Союзу.

У ході дебатів Союз добивався схвалення та, серед іншого, посилався на військову ситуацію в Україні. Заступник лідера фракції "Союз" Йохан Вадефул заявив, що боєприпасів на українській стороні стає дедалі менше. 

"Ми перебуваємо в ситуації війни на виснаження. Якщо й була одна країна, яка завжди стримувалася, то це Німеччина. Слід зазначити, що російський лідер Путін жодного разу не відреагував на це позитивно. Передбачувана врівноваженість Путіна "неодноразово підживлювала його", — сказав він.

Своєю чергою лідер парламентської групи СДПН Рольф Мютценіх відбив критику.

"Німеччина є країною, яка робить найбільше для України після США. Це стосується не лише товарів військового призначення, а й гуманітарної допомоги чи приймання біженців. Ви маєте цим пишатися. Нам потрібні адекватніші дебати, ніж просто про систему озброєнь", — додав Мютценіх.

Нагадаємо, що в німецьких політиків немає єдиної думки щодо можливості здійснити круговий обмін озброєннями, за якого ФРН надасть Великій Британії далекобійні ракети Taurus, а Лондон, зі свого боку, передасть Києву ракети Storm Shadow.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц знову чітко та конкретно підтвердив свою незгоду з можливістю надання Україні далекобійних ракет Taurus. Він заявив, що не хоче створювати марних очікувань щодо цього виду озброєнь.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.03.2024 14:49