Фото: Державна прикордонна служба України

Потрібно більше довідок: в Україні змінили перелік документів для виїзду за кордон

Українцям, які бажають виїхати за кордон під час дії воєнного стану, потрібно більше довідок. Зокрема, чоловіки призовного віку, які мають інвалідність, повинні надати додаткове свідоцтво, що підтверджує відповідність особистих даних з діагнозом. Водночас довідку про інвалідність, видану виключно за висновком медико-соціальної експертизи, надавати не потрібно.

Як йдеться у постанові, опублікованій на сайті Кабміну, такі зміни діють з листопада 2022 року. Тобто ця норма не є нововведенням.

Причиною таких змін став той факт, що довідка про інвалідність не містить персональних даних, за допомогою яких можна ідентифікувати особу. Тому українець, який має оформлену інвалідність, може виїхати з країни до кінця воєнного стану. Але для цього він має надати один із зазначених документів:

  • посвідчення, що підтверджує відповідну інвалідність;
  • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги;
  • довідка про отримання пільг людини з інвалідністю, яка не має права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Міністерством соціальної політики.

Нагадаємо, наприкінці січня Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою українським держслужбовцям заборонено виїжджати за кордон без поважних причин. Це, зокрема, стосується й жінок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.02.2023 21:35