«Повернення імен» жертв репресій

30 ЖОВТНЯ 2017 13:49

«Повернення імен». Так названа акція, яка проходить щорічно в Росії напередодні Дня жертв політичних репресій.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.  

В неділю її учасники, що зібралися у Соловецького каменя на Луб'янській площі в Москві, зачитували списки з іменами і короткими біографіями репресованих в сталінські часи, в роки Великого терору.   

Цей захід правозахисний центр «Меморіал» проводить щорічно вже в 11-й раз.   

«Влада намагається загравати з цим похмурим минулим: іноді, за різними ознаками, ми бачимо, як вона натякає на якусь спорідненість свою з Радянським Союзом, із Сталіним. Тим важливіше, звичайно, такі акції, як сьогоднішня, щоб влада пам'ятала про те, що народ нічого не забув», - говорить Сергій Мітрохін, екс-голова партії «Яблуко», що очолює зараз її московське відділення.  

Тисячі імен, тисячі доль згадали цього дня, залишивши на згадку про кожного свічку, що горить.  

Посольства 28 країн поклали квіти до Соловецького каменю - цю гранітну скелю 17 років тому привезли з колишнього Соловецького табору особливого призначення.   

«Двадцяте століття було відмічене хвилею репресій, у тому числі і в моїй країні, в Німеччині. Ми зібралися тут, щоб ушанувати пам'ять всіх жертв усіх репресій, тому що тільки пам'ять про це допоможе запобігти повторенню подібного в майбутньому»,- говорить посол ФРН в Росії Рюдігер фон Фріч.   

Пік політичних репресій в СРСР припав на 1937-1938 роки, коли до повсякденного життя увійшло поняття «Ворог народу» і тільки за офіційними даними було заарештовано більше 1,5 мільйонів чоловік.   

725 тисяч з них розстріляли, більше 30 тисяч тільки в столиці Москві. А за весь час існування СРСР був винесений більше мільйона смертних вироків.  

День пам'яті жертв політичних репресій відзначається 30 жовтня - на згадку про голодовку, влаштовану в таборах політв'язнями в 1974 році.   

Сьогодні, в понеділок, 30 жовтня в Москві відкривається меморіал «Стіна скорботи».

 

Світ, 30.10.2017 13:49