Фото: ілюстративне. Джерело: Національна поліція України

Четверо чоловіків видали себе за поліцейських та викрали $250 тисяч у криптобізнесмена

Поліція затримала групу зловмисників, які представились правоохоронцями та, погрожуючи кримінальною відповідальністю, вимагали у криптобізнесмена 10 мільйонів гривень. Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Як повідомляє прес-служба Національної поліції України, у травні до поліції звернувся 20-річний засновник онлайн-бізнесу та повідомив, що невідомі чоловіки, представившись правоохоронцями, залякали його і змусили у криптовалюті перерахувати їм 10 мільйонів гривень (250 тисяч доларів).

Правоохоронці встановили, що четверо зловмисників, вирахувавши орієнтовний дохід підприємця, вирішили на ньому незаконно нажитися. Змовники представились правоохоронцями та висунули потерпілому вигадані звинувачення у співпраці з окупантами.

"Вони залякували чоловіка тривалим ув'язненням за сфабрикованою справою у державній зраді та запропонували "розв'язати питання" за 250 тисяч доларів, обіцяючи закрити вигадану "справу", — наголосили в поліції.

Підозрювані змусили потерпілого передати їм його криптоактиви сумою 250 тисяч доларів. Того ж дня фігуранти перевели у готівку викрадені кошти за допомогою одного з обмінних сервісів. Своєю чергою правоохоронці ідентифікували вимагачів, які, як виявилось, не мали жодного відношення до правоохоронних структур. Злочинцями виявились жителі столиці та Київської області. Так, кіберполіцейські відстежили рух криптовалюти від потерпілого до безпосередньо підозрюваних і зафіксували цифрові докази протиправної діяльності. Надалі правоохоронці спланували операцію з їхнього затримання.

"Поліцейські провели на території столиці, Київської та Черкаської областей низку одночасних обшуків за місцями проживання і реєстрації аферистів і членів їхніх родин, а також у їхніх транспортних засобах", — наголосили в поліції.

Зокрема, у фігурантів було вилучено банківські картки, компʼютерну техніку, мобільні телефони, преміальні авто, підробні посвідчення журналістів та членів громадських формувань з охорони порядку, амуніцію, готівкові кошти загальною сумою майже 7 тисяч доларів і понад 63 тисячі гривень. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна. Наразі суд розв'язує питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

"Перевіряється їхня причетність до скоєння інших аналогічних злочинів. Проводяться слідчі дії з метою встановлення можливих спільників фігурантів", — додали в поліції.

Нагадаємо, у січні співробітники Служби безпеки України спільно з Національною поліцією нейтралізували злочинне угруповання, яке тероризувало мешканців Запоріжжя. Зловмисники "вибивали" з людей неіснуючі борги, а у разі відмови платити — викрадали своїх жертв та відвозили їх до покинутої будівлі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 03.09.2024 01:38