Фото з соцмереж

Представник Росії вперше в історії не увійшов до складу Міжнародного суду ООН

Представника Російської Федерації уперше не обрали до складу Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй. Натомість було обрано представників Австралії, Мексики, Південно-Африканської республіки, Румунії та США.

На це відреагував президент України Володимир Зеленський у соцмережі Х.

"ООН почала очищатися від зловмисного впливу Росії. Уперше в історії ООН її держави-члени відмовилися від Росії у праві приймати рішення від їх імені в Міжнародному суді ООН. Світ бачить, хто руйнує міжнародне право, а не захищає його. Вітаємо представників Австралії, Мексики, ПАР, Румунії та США з перемогою на виборах до Міжнародного суду ООН як у Раді Безпеки, так і в Генасамблеї", — зазначив він.

Своєю чергою постійний представник України при ООН Сергій Кислиця зауважив, що це "насправді історична подія — вперше з 1946 року Москві вказали на вихід з Міжнародного суду ООН".

"Та ще як! В Радбезі РФ не спромоглася набрати понад 5-6 голосів в усіх п'яти турах. Це при тому, що її затятий опонент США набрав 12-14. Не менш провальним був і результат в ГА (Генеральна Асамблея ООН, — ред.) — друга з кінця", — додав він.

При цьому керівник Офісу президента  Андрій Єрмак висловив сподівання, що світова спільнота й надалі відповідно реагуватиме на дії країни-терориста.

"Представника Росії уперше не обрали до складу Міжнародного суду ООН. Світова спільнота цінує принципи права та справедливості. Сподіваюсь, що це стане тенденцією. Агресорам та терористам не місце серед цивілізованих країн", — написав Єрмак у Telegram.

У четвер, 9 листопада, ООН обирала представників до складу Міжнародного суду. Представник Росії Кирилл Геворгян програв представникові Румунії — колишньому міністру закордонних справ Богдану Ауреску. Вони номінувались до складу суду від регіону Східної Європи.

Нагадаємо, у вересні президент Володимир Зеленський на Радбезі ООН розповів сценарій для завершення війни. На думку українського лідера, він містить лише два пункти. Це, зокрема, повне виведення всіх російських військ і військових формувань, включно з Чорноморським флотом Росії, а також повне повернення Україні ефективного контролю над усім нашим державним кордоном і виключною економічною зоною в Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.11.2023 02:16