Скріншот з відео

Президент Молдови зробила заяву щодо транзиту українського зерна

Україна може розраховувати на допомогу Молдови у питанні транзиту зерна. Сусідня країна шукає рішення, яке б задовольнило місцевих фермерів та допомогло нашій державі. 

Таку заяву зробила президент Молдови Майя Санду в інтерв’ю RFI.

"Республіка Молдова пропонувала Україні допомогу з транзитом зерна з початку війни. Не тільки зараз, коли дунайські порти бомбили. Це складна тема. Ми намагаємося знайти рішення", — наголосила вона.

Санду запевнила, що Молдова веде переговори з Україною, Румунією та Єврокомісією, щоб зрозуміти, як країна можемо узгодити інтереси своїх фермерів та забезпечити транзит зерна з України. Вона впевнена, що Молдова має допомогти Україні, яка сьогодні забезпечує їхній мир. Лідерка країни зазначила, що уряд продовжить обговорення в такому форматі.

Глава держави також прокоментувала претензії молдавських фермерів, які наполягають на забороні імпорту зерна з України та погрожують відновити протести в центрі столиці. Вона підкреслила необхідність допомагати Україні. До того ж уряд вжив заходів для підтримки молдавських виробників. При цьому слід переконатися, що підтримка держави розподіляється рівномірно.

"Ми, як і раніше, насолоджуємося миром та безпекою завдяки Україні, ми багато в чому завдячуємо мужності українського народу, української армії. Ми вдячні їм за цей мир", — додала Санду.

Зрив "зернової угоди"

Ще 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ повідомила, що виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

В Офісі президента заявили, що "зерновий коридор" може запрацювати й без участі Москви. Україна вже розпочала підготовку до процесу експорту зерна. В ОП наголосили, що в разі агресії з боку Росії щодо "зернового коридору" Чорноморський флот і певні компоненти інших флотів знищать.

Нагадаємо, з порту Одеси у середу, 16 серпня, вийшов контейнеровоз JOSEPH SCHULTE. Це перше судно, яке скористалося тимчасовим коридором після зриву Росією Чорноморської зернової ініціативи.

Раніше повідомлялось, що уряд Туреччини сподівається що "зернову угоду" вдасться відновити без альтернативних маршрутів. На таке вирішення ситуації, що склалася після виходу Росії з Чорноморської ініціативи, розраховує Анкара.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.08.2023 16:03