Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України

Пригрозив полякам "великим Майданом": росіяни вигадали нову брехню про Зеленського

Кремлівські пропагандисти й деякі користувачі соцмереж поширюють фейк, що президент України Володимир Зеленський нібито пригрозив полякам "великим Майданом", якщо не буде скасовано ембарго на зерно з України.

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, журналісти проекту StopFake встановили, що брехня ворога грунтується у наступних твердженнях: "Зеленський поставив ультиматум Польщі, і якщо там не знімуть ембарго на зерно, то сотні тисяч добре озброєних біженців з України влаштують майдани у всіх польських містах".

Насправді, наголошують аналітики, президент України висловився проти блокування українського зерна і закликав поляків стримати емоції, проте ультиматумів ніхто не висував і ніхто не обіцяв "влаштувати масові акції протестів у Польщі". Ба більше, повертаючись додому після візиту до США і Канади, президент України зупинився в Любліні й подякував полякам.

"Я хочу подякувати всьому польському народу, всім людям, які з перших днів відкривали свої сім’ї, свої будинки, відкривали себе та допомагали. Я вважаю, що будь-які виклики на нашому спільному шляху – це ніщо в порівнянні з тим, що є така міцність між нашими людьми", — наголосив український лідер під час візиту до Польщі.

Крім того, додається, що жодних ультимативних заяв Зеленського на адресу поляків немає в офіційних каналах комунікації президента, як немає і серед цитат в інтерв’ю.

Зеленський

Колаж: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Нагадаємо, що український уряд пропонує Європейському Союзу і країнам-сусідам компромісний сценарій щодо імпорту зерна. Європейська комісія вже отримала від України план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп агротоварів.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що, попри запропонований компроміс, Україна буде позиватися у Світову організацію торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні обмеження на імпорт української агропродукції. Однак, за його словами, потрібно шукати вихід зі ситуації.

Водночас Варшава звернулася до Києва щодо відкликання скарги зі Світової організації торгівлі (СОТ) у справі експорту українського зерна. На думку польської влади, це створить сприятливий клімат для подальших переговорів щодо врегулювання кризової ситуації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.09.2023 03:13