Фото ілюстративне: Джерело: "Слово і діло"

Польща закликала Україну відкликати скаргу зі Світової організації торгівлі у справі про імпорт зерна

Варшава звернулася до Києва щодо відкликання скарги зі Світової організації торгівлі (СОТ) у справі експорту українського зерна. На думку польської влади, це створить сприятливий клімат для подальших переговорів щодо врегулювання кризової ситуації.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на прес-конференцію міністра сільського господарства Польщі Роберта Телуса після онлайн-переговорів з українським колегою Миколою Сольським.

Польський урядовець зазначив, що свою розмову зі Сольським він розпочав із заклику до української сторони відкликати скаргу зі СОТ, щоби "ці переговори були плідними та на хорошому рівні".

Телус додав, що скарга України є "безпідставною". Він запевнив, що український міністр пообіцяв обговорити з міністром економіки України питання щодо можливого відкликання скарги.

"Це була б добра справа, оскільки якщо ми хочемо розмовляти і шукати довгострокових рішень, то ця заноза є непотрібною. Тому скаргу треба відкликати", — наголосив Телус.

За його словами, він погодився зі словами українського міністра щодо необхідності зниження емоцій з обидвох сторін, що дасть змогу конструктивно опрацювати механізми у справі експорту українського зерна на ринки третіх країн.

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчися 15 вересня. Тож Україна розраховувала, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт скасують якраз цього дня. Проте Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина виступили за продовження заборони Європейським Союзом імпорту українського зерна на їхню територію до кінця року. Польська влада вважає, що забороною на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України захищають вітчизняний аграрний сектор.

У МЗС України наголосили, що односторонні обмеження на український імпорт не відповідають "духу і букві" Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС. Тож Україна подалі скаргу у Світову організацію торгівлі. Через це питання виникли певні непорозуміння між Україною та Польщею у двосторонніх відносинах.

Нагадаємо, що український уряд пропонує Європейському Союзу і країнам-сусідам компромісний сценарій щодо імпорту зерна. Європейська комісія вже отримала від України план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп агротоварів.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що, попри запропонований компроміс, Україна буде позиватися у Світову організацію торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні обмеження на імпорт української агропродукції. Однак, за його словами, потрібно шукати вихід зі ситуації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.09.2023 15:56