Фото: ukrainian.voanews.com

Продає приціли і дрони: ЗМІ дізналися, як Китай допомагає Росії обходити санкції

Росія імпортує у Китаю бронежилети, оптичні приціли, тепловізори та дрони. Усе це рашисти використовують у війні проти України.

Про це пише Politico.

У повідомленні наголошують, що цього року РФ закупила у Китаю безпілотників на понад 100 мільйонів доларів — це у 30 разів більше, ніж Україна. Також Китай експортував до Росії на 69% більше кераміки, яка використовується в бронежилетах, — на понад 225 мільйонів доларів.

Згідно з наявною інформацією, імпортний бронежилет з Китаю військові ЗСУ знайшли після контрнаступу в Харківській області.

"Бронежилети, вироблені компанією, використовуються російськими військами в Україні, згідно з фотографіями та відео, розміщеними в Інтернеті, а українці, які продають жилети на eBay, кажуть, що забрали їх з поля бою", — йдеться у статті.

Журналісти з’ясували, що у 2022 році кілька китайських компаній, одна з яких пов’язана з урядом, постачали комплектуючі російському виробнику бронежилетів Klass. Це підприємство має контакти із силовими відомствами Росії.

"Нова інформація наголошує, що Росія продовжує покладатися на допомогу Китаю у підтримці своєї військової агресії проти України, попри тиск країн Заходу", — йдеться у матеріалі.

Politico також пише, що це викликає питання, як США планують вирішувати з Китаєм проблему предметів подвійного призначення. Представник Ради національної безпеки Едрієнн Вотсон повідомила, що США запровадили серйозні санкції експортний контроль проти компаній, які сприяли війні РФ проти України. Зокрема, представник США заявила, що вони не надто переймаються появою цих предметів подвійного призначення на полі бою, оскільки РФ вже давно імпортує такі технології з Китаю.

Представник компанії сказав, що Shanghai H Win не дозволяють експортувати напряму до Росії, поки китайські військові не видадуть сертифікат і не отримають документального підтвердження кінцевого клієнта. Однак, у компанії не змогли пояснити журналістам, хто це, а згодом фото загадкового клієнта зникло з сайту Shanghai H Win.

Так, російська компанія "Легіттелеком" закупила 100 000 касок у Shanghai H Win і стільки ж форми — у Deekon Shanghai. Фірма "Позитрон", зареєстрована в російському Ростові, в листопаді і грудні 2022 року імпортувала "шоломи для страйкболу", кераміку і дрони на понад 60 мільйонів доларів від китайської компанії Beijing KRNatural.

Нагадаємо, 16 липня військово-морський флот Китаю приєднався до військово-морських і військово-повітряних сил армії країни-агресорки Росії, для того аби провести спільні навчання в акваторії Японського моря.

Навчання мають назву "Північ/Взаємодія-2023" та знаменують собою розширення військового співробітництва між Китаєм та Росією. Головною ціллю дій обох армій є "гарантування безпеки стратегічних водних шляхів".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2023 15:45