Колаж TrueUA

Програма "єОселя". Хто та як може отримати пільгову іпотеку і що пропонують забудовники

З жовтня 2022 року в Україні стартувала програма "єОселя", згідно з якою деякі українці можуть придбати житло в іпотеку під 3% чи 7%. Раніше взяти у ній участь могли лише кадрові військові, силовики, медики, вчителі та науковці, проте з 1 серпня 2023 року уряд розширив програму.

Хто може скористатися цією програмою, які основні умови кредитування й що пропонують забудовники — у матеріалі TrueUА.

Що таке програма "єОселя"?

"єОселя" — це державна програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку чи приватного будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних. Програма реалізується Міністерством економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та "Укрфінжитло" за ініціативи президента Володимира Зеленського. Раніше програма передбачала лише придбання квартири, однак з січня 2023 року завдяки розширенню з'явилася можливість придбати в іпотеку приватний будинок.

Ця програма передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках, а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку. 

Умови кредитування та які банки надають іпотеку за програмою "єОселя"?

Основні умови:

  • пільгова ставка на весь термін кредиту — 3% або 7%;
  • максимальний строк кредиту — 20 років;
  • мінімальний початковий внесок — 20%.

Для того, щоб скористатися програмою, позичальник має відповідати наступним критеріям:

  • бути громадянином України;
  • вік від 18 до 70 років;
  • бути платоспроможним;
  • у власності мати менше ніж 52,5 квадратних метрів нерухомості на одну особу та додатково 21 квадратних метрів на кожного члена сім’ї;
  • не брати участь в інших державних програмах із забезпечення житлом;
  • не входити в санкційні списки.

Банки-учасники програми: "Ощадбанк", "ПриватБанк", "Глобус Банк", "Укргазбанк", Sky Bank та "Укрексімбанк".

іпотека

Фото: LexInform

Іпотека під 3%: хто може отримати?

Іпотеку під 3% можуть отримати наступні категорії громадян:

  • військовослужбовці за контрактом — захисники України, силовики та члени їх сімей;
  • медичні працівники;
  • педагогічні працівники;
  • наукові та науково-педагогічні працівники.

Іпотека під 7%: хто може отримати?

З 1 серпня 2023 року розширився перелік громадян, які можуть отримати державну іпотеку на житло "єОселя". Заявку на участь у програмі доступної іпотеки під 7% можуть подати:

  • ветерани війни та члени їх сімей;
  • учасники бойових дій;
  • люди з інвалідністю внаслідок війни;
  • сім’ї загиблих ветеранів війни та захисників;
  • українці, які не мають власної нерухомості, або у власності яких менше ніж 52,5 квадратні метри для однієї людини та додатково 21 квадратні метри на кожного члена сім’ї.

житло в іпотеку єОселя

Фото: Pixabaу

Умови для взяття в іпотеку приватного будинку 

Українці можуть обрати під 7% річних приватні будинки площею 62,5 кв. метра на одного плюс 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї. Вимоги по даті введення в експлуатацію будинків такі ж, як і для квартир:

  • представникам окремих професій (військовослужбовці ЗСУ за контрактом, вчителі, медики та науковці) під 3% та ветеранам під 7%  – доступні приватні будинки до 10 років в Києві та обласних центрах, без обмежень в інших населених пунктах;
  • ВПО та іншим українцям під 7% — доступні приватні будинки до трьох років, незалежно від населеного пункту.

будинок єОселя

Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Важливою умовою для приватних будинків також є земля, на якій він розташований. Для купівлі по "єОселі" вона має належати виключно до земель житлової та громадської забудови. Дачні та садові будинки, розміщені на дачних і садових ділянках, а також будинки, розміщені на земельних ділянках с/г призначення, недоступні для оформлення іпотеки.

Як отримати іпотечний кредит "єОселя"?

Перший крок до одержання іпотеки на пільгових умовах — подання попередньої заявки в "Дії". Для цього потрібно:

  • авторизуватися в застосунку;
  • вибрати у переліку послуг "єОселя";
  • ознайомитися з умовами та обрати пункт "розпочати";
  • вказати, до якої категорії пільговиків належить ваша родина;
  • приєднати до заяви дружину/чоловіка (через сканування QR-коду), вона/він має підписати її за допомогою Дія.Підпису;
  • надати інформацію про дітей, внести дані свідоцтв про народження;
  • перевірити відомості про житло, що є у вашій власності (якщо вони не підтягнулися, потрібно внести інформацію самостійно);
  • надати дані про житло, яке маєте намір придбати;
  • обрати один або декілька банків;
  • підписати заяву.

іпотека єОселя

Фото: Pixabay

Варто зазначити, що банки перевіряють доходи та платоспроможність заявника до 24 годин (проте найчастіше — 10–15 хвилин). У разі отримання позитивної відповіді від кількох фінустанов потрібно обрати одного кредитора. Далі здійснюється пошук квартири, оцінка нерухомості та підготовка супровідних документів.

Скільки держава вже видала іпотечних кредитів?

Міністерство економіки 27 лютого надало оновлений звіт щодо видачі іпотечних кредитів, у якому інформувало, що від початку дії програми "єОселя" понад 7600 українських родин наважилися на придбання житла, шість родин — на купівлю приватних будинків. Банки видали загалом 11,6 мільярда гривень іпотечних кредитів.

Станом на сьогодні банки-партнери програми єОселя акредитували 14 девелоперів: Alliance Novobud, "Еко-Дім", "Геос", "Ріел", "ДБК-Житлобуд", Міське комунальне підприємство "Вінницький фонд муніципальних інвестицій", ПП "Будмонтажсервіс", "Луцький ДБК", "Простір", "Роял Хауз", Трест "Житлобуд-1", "КСМ груп", "Креатор-Буд", "Інтергал-Буд".

Директор Департаменту розвитку партнерських проектів та альтернативних продуктів Андрій Тарасенко наголошував, що програма постійно розширює присутність на первинному ринку, заохочуючи забудовників активніше акредитовувати свої обʼєкти.

"Це win-win історія як для "єОселі", так й для забудовників. Ми маємо обсяг реальних клієнтів, які хочуть знайти нове комфортне житло. Забудовники цілком можуть цей попит задовольнити й отримати зростання продажів, прийшовши в єОселю", — зазначав Тарасенко.

Що пропонують громадянам забудовники?

Як розповіла TrueUA директорка з маркетингу Alliance Novobud Ірина Міхальова, найбільший попит за програмою "єОселя" мають готові квартири первинки. Водночас добре купуються і квартири в будинках на високих стадіях будівництва.

"Найчастіше купують дво- та трикімнатні квартири, рідше — одно- й зовсім рідко чотирикімнатні. Середня площа помешкання — 72 кв.м, а середня вартість житла складає 2,5 мільйона гривень. Особливу увагу покупці звертають на квартири з ремонтом, в які можна одразу завезти меблі та речі. Попит на них зростає щодня, і ми вже маємо перші угоди", — розповідає Ірина Міхальова.

Ірина Міхальова

Ірина Міхальова

За її словами, після початку повномасштабної війни покупці цікавляться наявністю укриттів, але варто розуміти, що нині забудовники добудовують об’єкти за проектною документацією, яка була затверджена ще до прийняття змін до законодавства.

"Закон зворотної дії не має, тому ніхто не зобов’язаний перероблювати свої об’єкти під нові норми. Але оскільки переважна більшість новобудов зводиться за монолітно-каркасною технологією, не можна вважати, що дані будинки є небезпечними для проживання — ба, навпаки. У наших готових проєктах у ролі тимчасових укриттів можуть використовуватися підвальні приміщення, підземні паркінги тощо — ми враховуємо таку можливість ще на етапі підготовки проєктної документації. У розробці проектної документації нових будинків ми керуємося чинними нормами та враховуємо захисні споруди цивільного призначення. Найчастіше у цій ролі виступають підземні паркінги, в інших випадках — спеціально впорядковані підвальні приміщення", — наголошує Ірина Міхальова.

Щодо зростання запитів на житло за програмою "єОселя", директорка з маркетингу Alliance Novobud зазначає: після різкого падіння попиту на квартири у перші місяці повномасштабного вторгнення влітку 2022 року забудовники відчули його зростання.

"Довіра до первинного ринку нерухомості відновлювалася завдяки компаніям, які знаходили ресурси й продовжували виконувати свої зобов’язання перед покупцями. Alliance Novobud відновив роботу на будівельних майданчиках одними з перших — на початку квітня 2022-го. Це вдалося зробити завдяки грамотним діям команди: проведення аудиту наявних ресурсів, "увімкнення" усіх можливості — запуск роботи на всіх майданчиках девелопера. Нам довелося відновлювати роботу на будмайданчиках власним коштом, на тлі тотальної нестачі кадрів, ускладненої логістики та дефіциту будматеріалів", — пояснює Ірина Міхальова.

Також директорка з маркетингу Alliance Novobud пригадує, що восени галузь працювала під регулярними потужними обстрілами, як наслідок — виникли проблеми з енергопостачанням, які унеможливлювали будівництво.

"Але завдяки запасам будівельних матеріалів і зв’язкам з надійними постачальниками та виробниками, нам вдалося вибудувати нові шляхи логістики будматеріалів, залучати підрядників тощо. Оперативна закупівля потужних генераторів розв’язала проблему з електроенергією на майданчиках. Нині будь-яке житло, яке ми будуємо, можна придбати за програмою "єОселя". Головне, аби воно відповідало умовам програми щодо площі та вартості, а будинки, які перебувають на стадії будівництва, пройшли акредитацію в банку", — резюмує Ірина Міхальова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 01.03.2024 10:30