Фото: прес-служба президента України

"Програш Росії зрозумілий, але вона має ресурс для наступу": головне зі звернення Зеленського

У четвер, 2 лютого, президент України Володимир Зеленський традиційно звернувся до українців. У своїй вечірні промові гарант розповів про зустріч із Єврокомісією, засідання Ставки та боротьбу із внутрішнім ворогом.

Звернення президент опублікував у своїх соцмережах.

Зеленський повідомив, що вперше провів засідання Ставки в подвійному форматі. Спершу — традиційний повний склад Ставки обговорив ситуацію на фронті, намагання РФ посилити тиск на Донбасі, забезпечення армії та інші питання постійної уваги.

Пізніше була додаткова зустріч Ставки у вузькому форматі «для особливо вагомої розмови».

"Ми не залишимо без нашої відповіді жодну агресивну дію окупанта. Ворог у специфічній стадії, коли стратегічно програш Росії вже зрозумілий. Але тактично у них іще є ресурс для спроб наступальних дій. Вони шукають варіанти, щоб спробувати змінити перебіг війни та намагаються поставити на службу агресії потенціал усіх територій, які вони поки що контролюють", — зазначив Зеленський.

Водночас гарант наголосив, що всі ми маємо продовжувати посилювати нашу стійкість та глобальний тиск на Росію.

"Ворог має вийти із цієї своєї стадії значно більш послабленим, ніж вони передбачають для себе в найгірших сценаріях. Це важке завдання для нас. Але ми повинні його виконати", — підкреслив президент.

Зеленський розповів і про боротьбу з внутрішнім ворогом. Зокрема гарант подякував СБУ, ДБР, ОГП та всім, хто залучений до «очищення нашої держави».

Щодо переговорів із Єврокомісії. За словами президента, Україна на ЄС досягли важливих взаєморозумінь.

"Про те, що тільки разом сильна Україна і сильний Євросоюз здатні захищати життя, яке ми цінуємо. Про те, що Україні потрібна незмінна та повна підтримка в захисті від Росії. І про те, що ми маємо нашою подальшою інтеграцією давати енергію й мотивацію нашому народу боротися попри будь-які перешкоди й загрози", — зазначив Зеленський.

На думку гаранта, Україна заслуговує вже цьогоріч підійти до відкриття переговорів про членство в ЄС.

Водночас лідер держави подякував Єврокомісії за допомогу для України на шляху інтеграції та в захисті нашої держави й людей.

"Завтра – другий євроінтеграційний день цього тижня. Відбудеться саміт Україна – ЄС. Готуємося", — анонсував гарант.

Також Зеленський розповів про свою участь у Національному молитовному сніданку у Вашингтоні. Там президент закликав усіх найбільш потужних представників суспільства робити все можливе для протистояння РФ.

Нагадаємо, у Києві відбулося засідання Єврокомісії на українського уряду. За словами президента, 2023 рік має стати часом, коли не буде жодних перешкод для переговорів щодо членства України в ЄС. Вже навесні Єврокомісія може надати оцінку українському виконанню рекомендацій Євросоюзу.

Політика, 02.02.2023 22:20