Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

Проломив голову на гойдалці: рівненські хірурги провели унікальну операцію підлітку

Рівненські медики провели надскладну операцію 16-річному хлопчику, якому гойдалка проломила голову. Зокрема, фахівці Рівненської обласної дитячої лікарні зробили краніопластику — операцію з відновлення (закриття) дефекту кісток черепа або виправлення деформації черепа. 

Як розповіли у прес-службі медзакладу, для хлопчика це вже друга нейрохірургічна операція. Першу зробили чотири роки тому, коли йому було 12.

Удар гойдалки був настільки сильним, що стався перелом потиличної кістки. Важку черепно-мозкову травму оперували кращі нейрохірурги. Тоді для порятунку пацієнта застосували краніоектомію — видалення вдавленого перелому потиличної кістки. І через чотири роки лікування вдалося повністю завершити, зробивши краніопластику. Пошкоджену частину черепної коробки закрили спеціальною титановою пластиною, яка повторює кісткові структури черепа, захищає мозок від ушкоджень.

операція 16-річному хлопцю

Фото: Рівненська обласна дитяча лікарня

Лікарі кажуть, що операція пройшла успішно, хлопець на третю добу був виписаний додому. Краніопластика пластиною проводиться внаслідок посттравматичних головних болей, для усунення можливості повторної травми, при посттравматичній епілепсії для усунення косметичного дефекту. Унікальність краніопластики в тому, що завдяки їй можна ідеально повторити контури кістки, а отже, це гарантія відсутності косметичного дефекту після операції. До того ж імплант навіть міцніший, ніж власна черепна кістка, а отже, забезпечується надійний захист головного мозку. Також пацієнту гарантується швидке відновлення після операції.

Нагадаємо, у квітні у Першому медичному обʼєднанні Львова вперше в Україні здійснили остеоінтеграційне протезування — імплантацію протеза безпосередньо в кістку пацієнта. Операцію провели захиснику України, який втратив обидві ноги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.05.2023 05:20