Фото: МОЗ

В Україні вперше імплантували протез в кістку пацієнта (фото)

У Першому медичному обʼєднанні Львова вперше в Україні здійснили остеоінтеграційне протезування — імплантацію протеза безпосередньо в кістку пацієнта. Операцію провели захиснику України, який втратив обидві ноги. 

Про це повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Першим пацієнтом, кому імплантували протез в кістку, став 56-річний ветеран російсько-української війни, капітан ЗСУ Ігор Крупнов. Восени 2022 року авто, в якому він разом зі своїми побратимами їхав на завдання, натрапило на міни. У результаті чоловік втратив обидві ноги.

Операцію провели в одній із львівських лікарень. Після протезування Ігор почувається добре, вже зробив перші кроки. Лікарі задоволені результатом.

Цю та ще три остеоінтегрувальні операції українським лікарям допомагав робити один із провідних спеціалістів світу — австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс. На його рахунку вже близько 1 500 операцій.

"Пан Аль Мудеріс був першим, хто допоміг нашим лікарям почати опановувати новітню технологію. Сподіваюсь, найближчим часом до нього доєднаються фахівці з Німеччини та Швеції. Впевнений, що цю практику і далі будуть реалізовувати наші хлопці та дівчата, які мають досвід хірургічних втручань", — зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Як пояснюють фахівці, застосована технологія має певні переваги, зокрема, такі як чутливість та функціональність. Вона є особливо актуальною для людей, які втратили обидві кінцівки, адже використовувати класичні протези їм складно й часто боляче.

Завдяки остеоінтеграційному протезуванню робити перші кроки на імплантованих протезах можна вже на другий день після операції та повноцінно ходити — вже за шість місяців.

Нагадаємо, на початку березня в Україні вперше протезували дитину з ампутацією ніжки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.04.2023 14:54