В Україні вперше протезували дитину з ампутацією ніжки (фото, відео)

6-річна Маринка з Херсонщини десять місяців проходить лікування та реабілітацію в Охматдиті. Дитина постраждала від російського снаряду.

Про це повідомляє НДСЛ Охматдит.

На початку травня у будинок дівчинки влучив російський снаряд. У лікарні Кривого Рогу дівчинці ампутували ніжку вище коліна, але врятували життя. Далі Маринка потрапила в Охматдит.

"Основними завданнями реабілітації перед протезуванням були: зміцнити м’язи тіла, підготувати ніжку до протезування, навчити дитину тримати координацію на одній нозі та вільно переміщуватися у просторі", — ділиться фізичний терапевт Назар Борознюк.

Марина стала першою дитиною, яка була протезована в Україні. Її батьки хотіли протезувати доньку саме на Батьківщині, аби оминути складні перельоти та мати можливість постійної допомоги реабілітолога та протезист. Протез для дівчинки зробили в Києві в Ортотех-Сервіс. Протезист Олександр Стеценко розповідає, що це перший протез, який він робив для дитини.

Дитяче протезування набагато складніше ніж доросле, бо діти постійно ростуть та змінюються, також процедура потребує більш уважного підходу до пацієнта. Тепер протез дівчинки удосконалили та зробили косметичним — подібним до справжньої ніжки.

Нагадаємо, міністерство соціальної політики збільшило для людей з інвалідністю розмір компенсації за протези та інші засоби реабілітації на 27,5%. Для військовослужбовців цей відсоток збільшили втричі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.03.2023 13:28