Фото: Радіо Свобода

Стало відомо, коли ЄС затвердить план закупівлі снарядів для України

Вже наступного тижня країни Європейського Союзу ухвалять спільний план щодо закупівлі боєприпасів для української армії. ЄС намагається знайти спосіб швидких поставок.

Про це пише Bloomberg.

Міністри оборони ЄС підтримали пропозицію спрямувати ще мільярд євро з Європейського фонду миру на негайну передачу ЗСУ боєприпасів зі своїх запасів. Ще один млрд євро країни зможуть використати на спільну закупівлю снарядів. Поки не ясно, які обсяги боєприпасів доступні та чи вистачить їх Україні.

Члени Євросоюзу поки не визначилися, скільки додаткових коштів готові виділити цього року. Деякі країни висловились за обов'язкове фінансування, пропорційне економічним можливостям кожної з них. Але є й ті, хто підтримує лише добровільні внески.

Це питання буде ключовим на зустрічі міністрів закордонних справ та оборони ЄС наступного тижня. Після цього європейські лідери зустрінуться в Брюсселі, де тема боєприпасів також, ймовірно, буде актуальною.

Дискусії точаться також навколо питання, де закуповувати снаряди. У ЄС зараз розташовано близько п'ятнадцять виробників 155-мм снарядів у одинадцяти країнах. Ще точно не відомо, наскільки вони зможуть збільшити свої потужності протягом наступних кількох місяців.

Нагадаємо, країни Європейського Союзу розглянуть питання щодо постачання Україні боєприпасів та військового обладнання. Також ключовим рішенням стануть середньострокові й довгострокові заходи для продовження військової підтримки України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.03.2023 22:59