Фото: Telegram-канал Михайла Федорова

Проти росіян на фронті воюватиме штучний інтелект: Мінцифри готує "сюрприз" для ворога

На озброєнні Збройних сил України з’являться аналоги безпілотних літальних апаратів типу "Ланцет" на базі штучного інтелекту. На цю мить в нашій державі є близько 20 компаній, які працюють над впровадженням цієї технології.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив віце-премʼєр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За словами посадовця, в першому кварталі 2024 року українці побачать вже масоване застосування FPV-дронів зі штучним інтелектом. 

"І в тому числі скоро з’являться українські аналоги "Ланцету", які також будуть працювати на базі ШІ. Ми зараз тестуємо системно ці БпЛА", — сказав Федоров.

Він також наголосив, що не хоче анонсувати, але незабаром в соцмережах буде багато відповідних роликів з поля бою.

"Росіяни будуть жалітися на те, що їхня техніка продовжує знищуватися нашими дронами типу "Ланцет". Тому зараз все на етапі тестування. Але ось ці пів року останні багато компаній працювали над тим, щоб створити певний аналог "Ланцету" і скоро він буде в Україні", — заявив він.

Федоров підкреслив, що буде вироблено понад мільйон FPV-дронів та безпілотників інших типів. 

"Ми воюємо сьогодні не тільки FPV-дронами, а потрібні й розвідувальні коптери, і "камікадзе", які працюють з дистанції 40 кілометрів, і коптери-бомбери", — запевнив посадовець. 

Чиновник також зазначив, що збільшується і виробництво БпЛА, які здатні на сотні кілометрів летіти та виконувати завдання. За словами Федорова, дальніх дронів достатньо багато на сьогодні, виробництво збільшується і є певна конкуренція між компаніями. 

"Ми можемо робити не менше, ніж робить Росія дальніх дронів-"камікадзе" і зараз тільки питання масштабування, тобто фінансування цього напрямку", — резюмував Михайло Федоров.

Раніше повідомлялось, що у структурі Збройних сил України з’являться Сили безпілотних систем як окремий рід військ. Президент Володимир Зеленський своїм спеціальним указом доручив Кабінету міністрів та Генеральному штабу створити його.

Нагадаємо, що 12 грудня міністр оборони України Рустем Умєров і його колега з Латвії Андріс Спрудс обговорили створення коаліції дронів. Вони зустрілися вперше, й одразу переговори виявилися плідними.

Андріс Спрудс зі свого боку підтвердив, що Латвія готова продовжувати та поглиблювати співпрацю, шукати нових партнерів. Тому, за його словами, коаліція дронів, технології для розвитку дронів, є важливими, аби просунутися у порятунку життів військових та наближенні перемоги України в цілому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 09.02.2024 09:26