Проведена перша операція із застосуванням 3D-друку

27 ЛИСТОПАДА 2017 16:44

Про застосування тривимірного друку в медичній практиці говорять уже давно, і на цю тему проведено чимало експериментальних досліджень. І ось, як повідомляє редакція порталу Сhina Plus, на базі лікарні міста Чунцин в Китаї 84-річному пацієнтові вперше у світі виконали унікальну операцію із застосуванням технології 3D-друку.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на China Plus.  

Використання нової технології китайські вчені знайшли в проведенні операції на колінному суглобі людини, яка страждає від артриту.   

Згідно зі статистикою, захворюваність артритом серед літніх людей у віці від 50 до 59 років досягає на сьогоднішній день 62%. І на даний момент на пізніх стадіях захворювання єдиним порятунком є повна заміна пошкодженого суглоба, але це не завжди ефективно.   

Як говорить професор Янь Лю:«Повна заміна колінного суглоба - найефективніший спосіб лікування артриту пізньої стадії, оскільки це може зменшити біль пацієнтів і поліпшити якість їх життя, але можуть виникати дефекти кісток навколо суглоба через післяопераційні інфекції або з інших причин. Їх форма сильно різниться, і існуючі методи не дозволяють виправити ці дефекти».  

Тому для того, щоб уникнути ускладнень, 84-річному пацієнтові дефект на коліні заповнили рідкісним металом танталом.   

Крім того, він часто використовується в стоматологічних та хірургічних імплантатах, проте частіше застосовують його сплав з титаном, так як сам метал має високу температуру плавлення.  

Для подолання цього обмеження був розроблений пористий тантал в формі спеціальних «подушечок».  

Вони були створені і надруковані індивідуально для пацієнта за допомогою автоматизованого проектування і високоточного 3D-друку.   

За запевненням фахівців, така операція проводиться значно легше, а пацієнт вже в перший же день зміг вільно рухати ногою.

 

Технології, 27.11.2017 16:44