Фото: Олег Ніколенко

Провести референдум на "спірних територіях": у МЗС відреагували на "мирний план" Індонезії

Індонезія пропонує провести референдум на тимчасово окупованих територіях України у рамках так званого "мирного плану". Міністерству закордонних справ України не сподобався такий сценарій завершення війни з Росією.

Реакція речника МЗС Олега Ніколенка з'явилась у Facebook.

"Мирний план" Індонезії

На безпековому саміті "Діалог Шангрі-Ла" у Сингапурі міністр закордонних справ Індонезії Прабово Субіанто представив свій "мирний план" для України. На його думку, "події в Україні" негативно впливають на людей в усьому світі, оскільки зросли ціни на продукти, енергетику.

Також глава МЗС закликав до негайного припинення вогню та створення демілітаризованої зони.

"Перше, негайно припинити вогонь і бойові дії. Друге, розвести війська з кожної сторони на 15 кілометрів від нинішньої лінії фронту та створити демілітаризовану зону, і третє, створити під егідою ООН миротворчу місію, яка стежитиме за дотриманням режиму припинення вогню", — заявив Субіанто.

Він пропонує провести на "спірних територіях" референдум, щоб "визначити волю жителів".

Реакція МЗС України

Олег Ніколенко наголосив, що цінує увагу, яку Індонезія приділяє питанню відновлення миру в Україні. Проте, він запевнив, що між Україною та Російською Федерацією немає спірних територій, аби там проводити референдуми. 

"Здійснивши акт агресії, РФ окупувала Крим, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Факт — зафіксованих в офіційних документах ООН. На окупованих територіях російська армія здійснює воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Росія має забратися з українських територій, а Україна — відновити свою територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах", — написав речник МЗС.

Він також наголосив, що альтернативних сценаріїв бути не може. 

"Припинення вогню, розведення сил на 15-кілометрову відстань та створення демілітаризованої зони теж не спрацюють. Росія зараз намагається всіляко зірвати український контрнаступ. Припинення вогню без виводу російських військ із території України дозволить Росії виграти час, перегрупуватися, закріпитися на окупованих територіях та накопичити сили для нової хвилі агресії", — додав Ніколенко.

За словами представника МЗС, довготривалий мир в Україні означає звільнення українських територій від російської окупації. 

"На це і спрямована Формула миру Президента України Володимира Зеленського. Запрошуємо Індонезію долучитися до її активного втілення", — сказав Олег Ніколенко.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів прем’єр-міністр Угорщини Віктору Орбану. Раніше той закликав Україну відмовитись від контрнаступу і домовлятися з Росією дипломатичним шляхом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.06.2023 12:55