Фото: tvc.ru

Путін вступив у конфронтацію з Шойгу через нездатність досягти військових цілей РФ, — ISW

Президент Росії Володимир Путін, ймовірно, навмисно оприлюднив свою зустріч з губернатором Тульської області, афілійованим з "ПВК Вагнера", Олексієм Дюміним після гучного арешту заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова 24 квітня і перед президентською інавгурацією 7 травня. У такий спосіб глава Кремля намагається покарати очолюване Сергієм Шойгу міністерство оборони за нездатність досягти військових цілей Росії. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Зустріч Путіна та Дюміна викликала значну дискусію в російському інформаційному просторі: численні мілблогери та політичні оглядачі зазначали, що зустріч відбулася між арештом Іванова та очікуваними перестановками в уряді після інавгурації. Російські інсайдерські джерела припустили, що Кремль може призначити Дюміна на нову посаду, пов'язану з російським оборонно-промисловим комплексом (ОПК), наприклад, на посаду заступника голови військово-промислової комісії Росії. 

Ці спекуляції можуть бути результатом надмірної уваги Дюміна до ОПК та згадки міністр промисловості та торгівлі РФ Дениса Мантурова під час його зустрічі з Путіним. Російські інсайдерські джерела також інтерпретували заяву Шойгу від 1 травня про те, що Росії необхідно збільшити обсяги та якість озброєння та військової техніки для "підтримання необхідних темпів наступу" під час наради в об'єднаному штабі "Спеціальної військової операції" вночі 1 травня, як пряма атака на деяких російських політичних діячів. Свого часу Євген Пригожин аналогічним чином виправдав повільний і кривавий наступ групи "Вагнера" в Бахмуті Донецької області взимку 2023 року заявами про нестачу боєприпасів, у яких він яскраво звинуватив Шойгу. 

Російське інсайдерське джерело аналогічним чином заявило 1 травня, що Шойгу піддав різкій критиці Мантурова, "Ростех" і заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва у відповідь на арешт Іванова. Повідомляється, що Шойгу були особливо близькі відносини з Івановим, і що арешт Іванова поряд з раптовим поверненням до популярності Дюміна може вказувати на те, що Кремль незадоволений діями Шойгу. Однак одне російське джерело вважає, що звільнення Шойгу малоймовірне у 2024 році.

Що відомо про арешт Тимура Іванова

23 квітня стало відомо, що заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова затримали за підозрою в отриманні хабаря. Свого часу він відповідав за проект так званого "відновлення окупованого Маріуполя".

Наступного дня його відправили до СІЗО, висунувши обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч. 6 ст. 290 КК РФ (одержання хабаря в особливо великому розмірі). До того ж слідчі заарештували всі банківські рахунки та майно Іванова та його сім'ї. У справі про хабарництво, порушене проти Іванова, заарештовано вже троє людей.

До того ж команда Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального у 2022 році знайшла в Іванова нерухомість у Москві, Підмосков'ї та Тверській області на загальну суму понад один мільярд доларів. Також дружина Іванова, колишня радниця міністра оборони Росії Марія Китаєва, після російського вторгнення в Україну активно подорожувала Європою.

Варто зауважити, що Тимур Іванов був заступником Шойгу з 2016 року. Перед цим він три роки очолював акціонерне товариство Оборонбуд, яке було підпорядковане міністерству.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що російські окупанти найближчим часом посилять наступальні операції на Сході України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.05.2024 06:01