Путін знищує економіку Росії: інвестори вже виводять гроші

22 ЛЮТОГО 2022 14:55

Загострення ситуації на сході України та проведення у зв'язку з цим позачергової Ради безпеки Росії призвело до панічного розпродажу на російському фінансовому ринку. Протягом торгової сесії індекс Московської біржі знижувався більш ніж на 14%, чого не спостерігалося з кризи 2008 року. Зростання ризиків початку війни в Україні та розширення антиросійських санкцій змушують залишати рублеві активи як міжнародних, так і російських інвесторів. При цьому закриття довгих спекулятивних позицій приватних інвесторів посилює обвал ринку.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на російське видання "Комерсант".

Після оголошення проведення позачергового засідання Ради безпеки Росії відзначилося різке зростання геополітичної премії в ціні російських активів. У результаті країнова премія за ризик – спред за п'ятирічними CDS на Росію, які показують ризик дефолту, протягом години піднялася на 20 б. п. та вперше з серпня 2016 року перевищила 300 б. п. Доларовий індекс РТС протягом трьох годин обвалився на 8,4% нижче за рівень закриття п'ятниці. Індекс Московської біржі на той час втратив майже 8%.

"Інвесторів турбують ризики, пов'язані з визнанням народних республік, введенням військ і потенційними санкціями у відповідь з боку західних країн. Ніхто не хоче побачити повторення Криму – коли і рубль, і інші російські активи різко знецінилися у відповідь на події, що відбувалися", – сказано в повідомленні.

Серед аутсайдерів виявилися акції Сбербанку, ВТБ, "Роснефти", які втрачали в ціні 21-25%, тоді як металургійні компанії подешевшали на 10-15%, зазначає видання.

Агентство Reuters підрахувало, що акції найбільших російських банків Сбербанк (SBER.MM) і ВТБ (VTBR.MM) впали на 20% та 17% відповідно, відстаючи від ринку в цілому. Акції найбільшої нафтової компанії "Роснефть" (ROSN.MM) також впали на 13,3%. Також, за інформацією агентства, Вашингтон підготував початковий пакет санкцій проти Росії, що включає заборону фінансовим установам США обробляти транзакції для великих російських банків.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Співробітникам грузинського посольства в Україні рекомендували вивезти свої сім'ї з Києва

Світ, 22.02.2022 14:55