Рада провела масштабні кадрові ротації в уряді: хто обійняв посади міністрів

У четвер, 5 вересня, відбулося велике перезавантаження українського уряду. Верховна Рада підтримала призначення очільників дев'ятьох міністерств.

Так, за результатами голосування народних депутатів, нові посади міністрів отримали:

Ольга Стефанішина — віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції — міністр юстиції. Раніше цю посаду обіймав Денис Малюська.

Стефанішина народилася в Одесі, їй 38 років. У 2008 році закінчила факультет міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, здобула кваліфікацію юриста-міжнародника, перекладача з англійської мови. У 2016 році отримала диплом спеціаліста "Фінанси та кредит" Одеського національного економічного університету.

У 2017 році працювала директоркою Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів. З грудня 2017 року по вересень 2019 року працювала на посаді генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату.

Вже з 4 червня 2020 року Ольга Стефанішина отримала посаду віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Ольга Стефанішина

Ольга Стефанішина. Джерело: Telegram Дениса Шмигаля

Олексій Кулебавіце-прем'єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури. Саме міністерство найближчим часом планують розділити за напрямками інфраструктури та регіональної політики. 

Кулеба — український державний діяч, публічний діяч, громадський діяч. З листопада 2019 року обіймав посаду директора Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради. З січня 2021 року його призначили першим заступником голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень.

З лютого 2022 року працював головою Київської обласної державної адміністрації. З березня 2022 року обіймав посаду радника патронатної служби начальника Київської обласної військової адміністрації. З травня 2022 року Кулеба був головою Київської обладміністрації. У січні 2023 його призначили заступником голови Офісу президента Андрія Єрмака замість Кирила Тимошенка, який пішов у відставку.

Олексій Кулеба

Олексій Кулеба. Джерело: Telegram Дениса Шмигаля

Андрій Сибіга — міністр закордонних справ. Раніше цю посаду обіймав Дмитро Кулеба.

Народився 1 січня 1975 року в Зборові на Тернопільщині. У 1997 році закінчив Львівський державний університет ім. I. Франка, спеціаліст з міжнародних відносин, перекладач з англійської мови. Вільно володіє англійською та польською мовами.

У 1997—1998 роках був аташе, третім, другим секретарем відділу державно-правових питань Договірно-правового управління M3C. У 1998—2002 роках — другий, перший секретар Посольства України в Республіці Польща.

З 2002 по 2003 роки Сибіга працював на посаді першого секретаря відділу правового та гуманітарного співробітництва Управління європейської інтеграції M3C. А з 2003 по 2005 роки був начальником відділу міжнародно-правового співробітництва Договірно-правового управління M3C.

У 2006—2008 роках Андрій Сибіга працював заступником директора Договірно-правового департаменту M3C. Вже у 2008-2012 роках його призначили радником-посланником Посольства України в Польщі. З 2012 по 2016 роки очолював Департамент консульської служби. 23 серпня 2016 року був призначений Надзвичайним і Повноважним Послом України в Туреччині, а з 31 травня 2021 року обіймав посаду заступника керівника Офісу президента, але 12 квітня 2024 року звільнений. Того ж дня Сибігу призначили першим заступником міністра закордонних справ.

Андрій Сибіга

Андрій Сибіга. Джерело: Telegram Дениса Шмигаля

Герман Сметанін — міністр з питань стратегічних галузей промисловості. 

Герман Сметанін народився у 1993 році в Харкові. Отримав фах інженера-конструктора колісно-гусеничних транспортних засобів у Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті. Також вивчився на менеджера з управління оборонно-промислового корпусу в Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського.

Спочатку Сметанін працював у Харківському конструкторському бюро машинобудування, яке є складовою частиною Укроборонпрому. Надалі працював головним конструктором та головним інженером Львівського бронетанкового заводу.

У 2020-2021 роках працював директором з виробництва на заводі імені Малишева, потім —  директором Харківського бронетанкового заводу.  У квітні 2023 року Кабмін призначений гендиректором заводу імені Малишева.

Герман Сметанін

Герман Сметанін. Джерело: Telegram Дениса Шмигаля

Віталій Коваль — міністр аграрної політики та продовольства. До цього, виконувачем обов'язків був Тарас Висоцький, якого призначили після звільнення колишнього міністра Миколи Сольського у травні.

Народився 28 липня 1981 року в місті Березне Рівненської області. У 2003 році Віталій Коваль закінчив Тернопільську академію народного господарства за спеціальністю "Банківська справа", у 2017 році — Львівську бізнес-школу Українського католицького університету.

Віталій Коваль одружений із Ксенією Коваль (в дівоцтві Баранюк) — дизайнеркою інтер'єрів, власницею товарного знаку Koval Studio Desigh. Мають двох доньок — Злату та Богдану.

З 2004 по 2006 рік Віталій Коваль працював на різних посадах у Першій Київській філії відкритого акціонерного товариства "Укргазбанк". З 3 березня 2006 року по 5 липня 2019 — фізична особа-підприємець (Основна діяльність: оптова торгівля фруктами та овочами. Додаткова: оптова та роздрібна торгівля меблями). З 2012 по 2017 рік — гендиректор ТзОВ "Інвесттрейдсервіс", київської компанії, яка спеціалізується на оптовій торгівлі зерном, тютюном, насінням та кормами для тварин.

З 2014 року і до призначення на посаду голови Рівненської ОДА Віталій Коваль — гендиректор двох фірм — ТзОВ "Санако", що спеціалізується на аграрному секторі, продажі нафтопродуктів та техніки, та "ВВВ Монтаж", компанії з будівництва доріг.

Із 2018 року Коваль — заступник голови ради Всеукраїнської дорожньої асоціації. З вересня 2019-го — голова Рівненської облдержадміністрації. У 2020 році Коваль був кандидатом у мери Рівного від партії "Слуги народу". З 2023 року був на посаді голови Фонду держмайна. 

Віталій Коваль

Віталій Коваль. Джерело: Telegram Дениса Шмигаля

Світлана Гринчук — міністр захисту довкілля та природних ресурсів. 

Світлана Гринчук має фінансово-економічну освіту Чернівецького торговельно-економічного інституту (Київський національний торговельно-економічний університет) та є кандидатом економічних наук. Також вона є експертом у сфері енергетики, зміни клімату та захисту довкілля з досвідом роботи в уряді України, міжнародних фінансових інституціях, міжнародних проектах технічної допомоги та участі в переговорах у рамках ООН.

У 2022 році працювала заступником міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції. З 2023 року була директором Офісу підтримки реформ при Міненерго, з 5 вересня 2023 року — заступник міністра енергетики України.

Світлана Гринчук. Джерело: Telegram Дениса Шмигаля

Микола Точицький — міністр культури та стратегічних комунікацій. Мінкульт був без фактичного міністра з липня 2023 року. Після відставки Олександра Ткаченка обовʼязки голови відомства виконував Ростислав Карандєєв.

Микола Точицький у 1993 закінчив Київський державний університет ім. Т.Г.Шевченка за спеціальністю "Філолог, перекладач французької та англійської мов".

У 1995 році отримав фах юриста-міжнародника в Інституті міжнародних відносин Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка, а в 1999 році здобув освіту у Женевському центрі політики безпеки.

Посаду заступника міністра закордонних справ України обійняв у вересні 2021 року. До цього працював на посадах посла у Люксембурзі (2017-2021) та Бельгії (2016-2021). Також Точицький з 2010 по 2016 рік був постійним представником України при Раді Європи.

Микола Точицький. Джерело: Telegram Дениса Шмигаля

Наталія Калмикова — міністр у справах ветеранів. 

Калмикова закінчила Вінницький національний медичний університет та Вінницьку академію безперервної освіти. З червня до грудня 2021 року була радницею з гендерних питань Командування Сухопутних військ ЗСУ. З вересня 2023 року працювала заступницею міністра оборони з питань соціального розвитку.

Також Калмикова обіймала такі посади: продукт-менеджера у компанії Delta Medical PoE, керівниці військового відділу у БО МБФ "Повернись живим", лікаря-інтерна, консультанта з медичних питань.

Наталія Калмикова. Джерело: Telegram Дениса Шмигаля

Матвій Бідний — міністр молоді та спорту. 

У 2001 році закінчив Національний університет фізичного виховання та спорту України за спеціальністю тренер-викладач. У 2004 став випускником Київського Національного Торговельно-Економічного Університету за спеціальністю фінанси підприємства.

Вже 2008 року закінчив Міжрегіональну Академію Управління Персоналом за спеціальністю комерційне право та трудове право. А у 2020 — закінчив Національну академію державного управління при Президентові України за спеціальністю публічне управління та адміністрування.

Матвій Бідний за свою кар’єру встиг попрацювати тренером ДП "Фаворит-С" (Київ), помічником керівника ТОВ "Юридична компанія "Сетра", менеджером з продажу тощо.

У 2016 році працював помічником-консультантом неназваного народного депутата України. За даними "Чесно", у 2006-2007 роках був помічником тодішнього народного депутата Андрія Портнова. У 2016-2020 роках Бідний був директором департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту в міністерстві. З 15 липня 2020 призначений на посаду заступника міністра молоді та спорту України. Після відставки Вадима Гутцайта призначений тимчасовим виконувачем обов’язки міністра молоді та спорту.

Матвій Бідний. Джерело: Telegram Дениса Шмигаля

Нагадаємо, 4 вересня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував створення нової інституції в уряді. Його робоча назва — Міністерство повернення українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.09.2024 18:10