Фото: АрміяInform

Рада ЄС схвалила 14-й пакет санкцій проти Росії: які обмеження він передбачає

Рада Європейського Союзу схвалила 14-й пакет санкційних обмежень проти Росії. Ці обмеження стосуються російського зрідженого природного газу та направлені на запобігання обходу Москвою санкційних обмежень за допомогою третіх країн.

Про це повідомляє прес-служба Ради Євросоюзу.

Відомо, що цей пакет санкцій зачіпає сфери енергетики, фінансів та торгівлі країни-агресора. Зокрема, до санкційного списку додали 116 фізичних та юридичних осіб, відповідальних за дії, які підривають або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Що відомо про 14-й пакет санкцій

Євросоюз накладає заборону на послуги з перевантаження російського зрідженого природного газу на території країн-членів ЄС із метою перевалки в треті країни. Йдеться про перевезення із судна на судно, перевезення із судна на берег, а також операції з перевантаження. Варто наголосити, що ці обмеження не впливають на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через ЄС. Єврокомісія буде стежити за виконанням і розробкою цього рішення. Крім того, ЄС заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення російських проектів, як-от Arctic LNG 2 і Murmansk LNG.

Наголошується, що компанії країн Євросоюзу повинні надавати гарантії щодо того, що їхні дочірні компанії в третіх країнах не беруть участі в будь-якій діяльності, яка допоможе країні-агресору уникнути санкцій. Оператори країн Євросоюзу, які продають бойові товари третім країнам, мають запровадити спеціальні механізми належної обачності, щоб допомогти протидіяти реекспорту бойових товарів, знайдених в Україні або критичних для розвитку російських військових систем. Крім того, оператори з ЄС, які передають промислове ноу-хау для виробництва бойових товарів комерційним партнерам із третіх країн, тепер повинні будуть включити договірні положення, щоб гарантувати, що такі технології не будуть використані для товарів, призначених для росіян.

Зокрема, ЄС запровадив санкції, які стосуються діяльності політичних партій та фондів. Зазначається, що політичні партії та фонди, неурядові організації або постачальники медіапослуг у Євросоюзі не матимуть змоги приймати фінансування, що надходить від Москви та її довірених осіб. Також ЄС наклав обмеження на експорт товарів, які сприяють збільшенню російського промислового потенціалу. Йдеться про обмеження стосовно хімікатів, включно з марганцевими рудами та сполуками рідкоземельних металів, пластмасу, землерийного обладнання, моніторів та електричного обладнання, а також обмеження імпорту гелію з РФ.

Також оператори ЄС матимуть можливість вимагати компенсацію за збитки, які були завдані російськими компаніями через впровадження санкцій та експропріацію. Санкційні обмеження запровадили щодо заборони купувати, ввозити, переміщувати чи вивозити українські культурні цінності та інші товари археологічного, історичного, культурного, рідкісного наукового чи релігійного значення, якщо є обґрунтовані підстави підозрювати, що ці товари були незаконно вивезені з території України.

Санкційні обмеження торкнулися й заборони на польоти в ЄС. Введена заборона на транспортування вантажів автомобільним транспортом. Зокрема, посадка, зліт або політ над територією ЄС заборонена для будь-яких літаків, які використовують для нерегулярних польотів. Санкційні обмеження накладені на приймання заявок стосовно реєстрації в ЄС деяких прав інтелектуальної власності, які належать громадянам  країни-агресора та компаніями з метою компенсації дій російського уряду та судів, які незаконно позбавляють власників прав інтелектуальної власності ЄС їхнього захисту у РФ.

Нагадаємо, 20 червня посли країн Європейського Союзу погодили 14-й пакет санкцій проти Росії. Він має на меті закрити лазівки для обходу наявних обмежень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.06.2024 12:16