Фото: detector.media

Рада закликала світ засудити "вибори Путіна" на окупованих територіях України

Верховна Рада звернулася до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей із закликом засудити проведення Росією так званих президентських виборів на тимчасово окупованих територіях України.

Відповідна постанова №11078 опублікована на сайті парламенту.

Дану ініціативу підтримали 282 народних депутати. У документі наголошується, що країна-агресорка хизуючись безкарністю та цинічно нехтуючи міжнародним правом, організувала та проводить на тимчасово окупованій території України — у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській областях та Криму — "вибори" президента РФ.

"15-17 березня 2024 року держава-агресор – Російська Федерація — планує вчергове знехтувати загальновизнаними нормами і принципами міжнародного права та провести "вибори" президента на тимчасово окупованій території України, що порушує ключові міжнародні документи, на яких побудована уся сучасна архітектура світового правопорядку, рішення та резолюції міжнародних організацій, їх парламентських асамблей, урядів та парламентів іноземних держав, які засуджують широкомасштабну збройну агресію Російської Федерації проти України, а також підтверджують суверенітет і територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах", — йдеться у пояснювальній записці.

Відтак, український парламент закликає світову спільноту:

  • засудити дії Росії щодо організації та проведення "виборів" на окупованій території, а також протидіяти її спробам залучити міжнародних спостерігачів для легітимізації "виборів";
  • посилити санкційний тиск на РФ щодо осіб та організацій, причетних до "виборів";
  • консолідувати зусилля всіх партнерів України щодо збільшення військової допомоги;
  • брати активну участь у реалізації української Формули миру та в установчому Глобальному саміті миру.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, Росія боїться нових проривів свого кордону перед президентськими виборами. Спочатку офіційні ресурси заперечували успіх рейду добровольчих угруповань росіян РДК, Легіон "Свобода Росії" та "Сибірський батальйон", але потім визнали цей факт, заявивши про відбиття атак.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.03.2024 23:23