Фото: Facebook Віталія Барабаша

"Рашисти лізуть, як таргани": начальник МВА розповів про пекельні бої в районі Авдіївки

У Авдіївці на Донеччині четверту добу не вщухають пекельні бої: рашисти посилили обстріли, намагаються просуватися вперед за допомогою броньованої техніки, однак Збройні сили України тримають свої позиції.

Про це повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в ефірі національного телемарафону. Він зазначив, що перестрілки йдуть без перерви — це і стрілецькі бої, і артилерійські дуелі. Рашисти гатять з усієї наявної у них зброї, до того ж ворог активно застосовує авіацію.

Вночі окупанти також обстрілювали Авдіївку. Було декілька авіаракетних ударів по самому місту. По позиціях було сотні обстрілів. 

"Штурми не припиняються ні вдень, ні вночі — (росіяни, — ред.) лізуть, як таргани, дуже багато. Вчора дуже багато було застосування броньованої техніки, (окупанти — ред.) йшли колонами. Дуже багато в них і техніки, і особового складу, привозять свіжак", — повідомив Барабаш.

Військовий зазначає, що ворог прагне взяти Авдіївку в оточення — окупанти зосереджені на ударах з флангів з півночі та з півдня. Але українські воїни "четверту добу стоять незмінно на своїх позиціях".

"Впевнений, що витримають, бо це не люди, це титани", — наголосив він.

Голова МВА додав, що окупанти б’ють не тільки по населених пунктах, які безпосередньо на лінії фронту, а й далі — по більш тилових. Зокрема, цієї ночі обстрілювали села Очеретинської громади.

"За минулу добу маємо підтверджені: один загиблий, четверо поранені й дві людини під завадами цивільних, але можна сказати, що люди загинули під завалами, просто фізично ми не бачимо тіл", — заявив Барабаш.

Він повідомив, що ситуація з логістикою в Авдіївку наразі ускладнена. На період загострення влада припинила постачання у місто і гуманітарної допомоги, і харчових продуктів.

"Намагаємося тільки забезпечувати евакуацію. Якщо люди мають бажання і хочуть вже їхати, то намагаємося знаходити шпаринки у цих обстрілах. Але у місті в принципі все є — і продукти харчування, і гігієна, і медицина. Є в достатній кількості й з резервом на кілька місяців", — підсумував Барабаш.

Нагадаємо, що під час нападу на Авдіївку окупанти використовують велику кількість броньованої техніки. Водночас, за даними Інституту вивчення війни, російські війська не досягли якихось великих проривів біля Авдіївки й навряд чи зможуть швидко відрізати українські сили у місті.

Речник об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун заявляв, що російські загарбники зараз бачать у захопленні чи оточенні Авдіївки в Донецькій області знакову перемогу. У такий спосіб вони прагнуть переломити хід бойових дій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.10.2023 08:55