МіГ-31К. Фото: росЗМІ

Рашисти підіймали в повітря носій "Кинджалу" МіГ-31К: по всій Україні оголошували тривогу

Вночі у середу, 31 липня, російські окупанти підняли в повітря винищувач й носій гіперзвукових ракет типу "Кинджал" МіГ-31К. У зв'язку з цим по всій Україні оголошено повітряну тривогу й ракетну небезпеку.

Про це повідомляють Повітряні сили Збройних сил України.

Станом на 02:36 було зафіксовано зліт ворожого МіГ-31К з Астрахані. Військові повідомили, що ракетна небезпека існує по всій території України.

Через декілька хвилин Повітряні сили додали, що є загроза застосування аеробалістичної ракети Х-47М2 "Кинджал". У відомстві закликали українців бути в укриттях.

мапа тривог

Мапа тривог з сайту alerts.in.ua

Оновлено. О 03:26 почалися відбої тривоги по областях.

Скільки "Кинджалів" несе МіГ-31К і які системи ПРО їх збивають

МіГ-31 — це радянський двомісний надзвуковий всепогодний винищувач-перехоплювач дальньої дії, а МіГ-31К — це модифікація з можливістю підвісу ракети "Кинджал". На перших етапах експлуатації він призначався для перехоплення крилатих ракет та інших складних повітряних цілей.

Кожен винищувач може нести одну ракету Х-47 "Кинджал" — вона здатна вражати цілі на відстані до 2 000 кілометрів.  Максимальна швидкість "Кинджала" — 10 махів, тобто приблизно до 12 000 кілометрів на годину. Вони небезпечні тим, що можуть маневрувати на траєкторії польоту. За даними Forbes, "Кинджал" коштує від 10 мільйонів доларів.

До весни минулого року Україна не мала засобів боротися з гіперзвуковими ракетами типу "Кинджал". Та ситуація змінилася після того, як партнери у квітні 2023 року передали Україні ЗРК Patriot. У ніч проти 4 травня 2023-го над Києвом вперше було збито російську ракету "Кинджал" завдяки ЗРК Patriot. Військові наголошують, що "Кинджали" можна збивати винятково в автоматичному режимі. Крім ЗРК Patriot, потенційно ці ракети може збивати система FSAF SAMP/T.

Раніше Головне управління розвідки Міністерства оборони України ідентифікувало росіян, які обстрілюють Україну "Кинджалами". Це 29 осіб командного, льотного та технічного складу 44-го окремого авіаційного полку спеціального призначення дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії. Повний перелік воєнних злочинців можна переглянути за посиланням.

Цей авіаційний полк постійно дислокується на аеродромі "Саваслейка" Нижньогородської області Росії — звідки найчастіше і злітають МіГ-31К.

Нагадаємо, ввечері у вівторок, 30 липня, у Харкові пролунали вибухи. Також гучно було у Херсоні. Крім цього, неспокійно було у Києві та Білій Церкві. У Повітряних силах попереджали про загрозу застосування балістики з Півночі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.07.2024 02:40