Фото ілюстративне. Джерело: ДСНС

Рашисти суттєво наростили кількість хімічних атак проти ЗСУ: якими отруєними боєприпасами обстрілює ворог (фото)

Від початку повномасштабного вторгнення війська країни-агресорки здійснили 465 хімічних атак. Лише за грудень цього року ворог здійснив 81 обстріл забороненою зброєю.

Про це повідомило Командування Сил підтримки Збройних сил України.

"Силами оборони зафіксовано 465 фактів застосування Російською Федерацією боєприпасів, які споряджені отруйними хімічними речовинами. З них лише за грудень поточного року 81 випадок", — йдеться у повідомленні.

Військові зауважили, що динаміка використання росіянами хімічної зброї зростає. Так, всього за один день 19 грудня окупанти здійснили вісім атак із використанням хімічних речовин.

Зазначається, що найчастіше ворог використовує гранати, такі як К-51, РГР та ручна газова граната Дрофа-ПМ, які скидає з БпЛА. Проте застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії. А також здійснюються артилерійські обстріли із вмістом хімічно небезпечних речовин.

хімічна зброя РФ

Фото: Командування Сил підтримки ЗСУ

Водночас 14 грудня 2023 року було виявлено застосування нового типу спеціальних газових гранат РГ-ВО з вмістом невідомої хімічної речовини.

хімічна зброя РФ

Фото: Командування Сил підтримки ЗСУ

"28 випадків застосування небезпечних хімічних речовин було задокументовано і направлено для проведення слідчих дій у рамках кримінального провадження групами радіаційної, хімічної, біологічної розвідки зі складу військових частин Командування Сил підтримки спільно зі Службою безпеки України", — наголосили у Командуванні Сил підтримки ЗСУ.

хімічна зброя РФ

Фото: Командування Сил підтримки ЗСУ

Що відомо про хімічну зброю

Хімічна зброя — вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Визначальними складовими хімічної зброї, є так звані бойові отруйні речовини, носії хімікатів, а також відповідні прилади й пристрої керування, які використовуються для доправлення хімічної зброї до цілі.

Різновидом хімічних боєприпасів є бінарні пристрої, які споряджаються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами — напівпродуктами для отримання цільової отруйної речовини. У боєприпасі ці речовини відокремлені одна від одної і змішуються для отримання токсичного агента вже під час доправлення боєприпасу до цілі.

Нагадаємо, на Сватівському та Бахмутському відтинках фронту 15 листопада було зафіксовано застосування ворогом хімічної зброї проти українських воїнів. Росіяни, швидше за все, використали хлорпікрин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.12.2023 09:26