Фото: Pixabay

Рашисти у Криму повністю знищили Херсонес Таврійський: Лубінець звернувся до ООН

Рашисти продовжують руйнувати не лише Україну, а й її історію. Окупанти повністю знищили Херсонес Таврійський в Севастополі, який є об'єктом світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Звернувся до ООН щодо руйнування Росією Херсонесу Таврійського! Це черговий злочин зі сторони країни-агресора та нищення нею культурної спадщини України. Ми потребуємо реакції міжнародної спільноти, адже на наших очах нищать історію", — написав він на своїй сторінці у Telegram.

Омбудсмен нагадав, що стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО, "це унікальна історико-археологічна пам’ятка Криму". Водночас ще з 2014 року Росія розпочала масштабну операцію зі знищення української культурної спадщини.

"Майже 10 років на цей злочин реакції не було ніякої — пам’ятки історії безслідно зникали, а світ мовчав. Тепер же росіяни повністю знищили автентичну пам’ятку світового значення Херсонес Таврійський! Там вони розпочали незаконні будівельні роботи на руїнах Херсонесу, фактично збудувавши нове місто — так званий історично-археологічний парк", — зазначив Лубінець.

За його словами, забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки, що були на поверхні, декілька розкопаних об’єктів перенесли та відбудували в іншому місці. До того ж на місці стародавньої цитаделі звели амфітеатр, що створює навантаження на оригінальну споруду.

"Багато археологічних знахідок фактично викрадені РФ та вивезені до російських музеїв! За руйнування культурної спадщини Росія має понести відповідальність відповідно до міжнародного права! Як і за викрадення музейних експонатів, які РФ масштабно вивозить із ТОТ України! Необхідно зобов’язати країну-агресора повернути викрадене!" — наголосив уповноважений ВР України з прав людини.

Нагадаємо, станом на квітень 2024 року в Україні через російську агресію постраждали майже дві тисячі об'єктів культурної інфраструктури. Найбільше — у Харківській області. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2024 20:40