Фото: Pixabay

Росіяни у Криму знищили пам'ятку світового значення

У окупованому Криму росіяни повністю знищили Херсонес Таврійський, який був пам'яткою світового значення. На його місці окупанти спорудили відкритий театр.

Про це на III Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи розповіла старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко, пише "Еспресо".

Вона зазначила, що на місці археологічних розкопок окупанти збудували відкритий театр, а частину археологічних знахідок було вивезено до російських музеїв. Йдеться про фрески, посуд, предмети побуту та ікони.

"Зараз відбуваються негативні процеси з єдиною пам’яткою світового значення, яку ми встигли номінувати і внести у перелік пам’яток в Криму — з Херсонесом Таврійським", — наголосила Кравченко.

Відомо, що ще у 2015-2016 роках росіяни оглядовими майданчиками загородили башти, стіни й колони Херсонесу Таврійського. За словами Кравченко, після цього вони спорудили на його місці відкритий театр, який створює близько тонни навантаження на пам'ятку.

"Росіяни нічого не тямили в геологічній ситуації на цьому місці, тому розпочали знімати ґрунт на території звичайними екскаваторами. Якимось чином вони розкопали там давнє джерело, тому все залило", — зазначила наукова співробітниця.

Торік у липні стало відомо, що окупаційна адміністрація Севастополя готує документи на вивезення понад 300 тисяч експонатів з музею-заповідника "Херсонес Таврійський". Росіяни запевнили, що вивозять цінні експонати на реставрацію. Варто наголосити, що Херсонес Таврійський було включеного до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, 25 червня аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що Керченський міст, який з'єднує окупований Крим та Росію, є важливим для окупантів. У випадку, якщо Збройні сили України зруйнують цей об'єкт, здатність росіян підтримувати окупацію півострова знизиться.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.06.2024 09:30