РБ ООН закликала владу М'янми припинити насильство над Рохінджа

14 ВЕРЕСНЯ 2017 11:30

Рада Безпеки ООН вважає, що уряд М'янми застосовує надмірну силу щодо Рохінджа. Генеральний секретар ООН назвав події в країні етнічними чистками.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй (РБ ООН) в середу, 13 вересня, висловила занепокоєння у зв'язку із подіями у М'янмі. У заяві РБ ООН, підтриманій усіма державами-членами на закритому засіданні, зазначається, що урядові сили М'янми застосовують «надмірну силу» стосовно представників мусульманської етнічної меншини рохінджа у регіоні Ракхайн, де вони проживають.  

Члени Ради Безпеки ООН закликали владу М'янми вжити «негайних кроків» для припинення насильства та допустити представників міжнародних гуманітарних організацій до регіону Ракхайн.  

Тим часом генеральний секретар ООН Антоніу ГУТЕРРЕШ 13 вересня констатував, що у М'янмі відбуваються етнічні чистки проти Рохінджа.  

Відповідаючи на запитання, чи погоджується він з тим, що в країні відбуваються етнічні чистки, генсек ООН зазначив: «Коли третина населення рохінджа змушена втікати з країни, чи можна знайти краще слово, щоб це описати? »  

Він закликав владу М'янми припинити військову операцію та насильство. ГУТЕРРЕШ також наголосив, що М'янма повинна дотримуватися верховенства права та визнати право на повернення до власних домівок біженців Рохінджа, які втекли до сусіднього Бангладеш.   

За останніми даними, протягом останніх трьох тижнів близько 380 тисяч представників цієї нацменшини втекли до Бангладеш, де переважно живуть у стихійних таборах в жахливих умовах.  

Масштабна операція військових М'янми у регіоні Ракхайн, де проживає нацменшина, розпочалася наприкінці серпня після того, як група бойовиків рохінджа напала на низку поліцейських постів.   

Через кризу із Рохінджа лідерка М'янми Аун Сан Су ЧЖІ не братиме участі у сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка розпочалася у вівторок, 12 вересня, і триватиме до 25 вересня.

 

Світ, 14.09.2017 11:30