Фото: Pixabay

Релігійне свято 11 червня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У вівторок, 11 червня, за новим церковним календарем віряни вшановують святих апостолів Варфоломея й Варнави.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святих апостолів

Варфоломій — один із дванадцяти апостолів Ісуса. Це саме той "істинний ізраїльтянин, в якому немає лукавства". Святий проповідував на Сході — в Індії та Вірменії. В Індії Варфоломій переклав на санскрит Євангеліє від Матфея, а у Вірменії — зцілив царську дочку, відмовившись від оплати, через, що охрестилися і цар, і вельможі, і народ його. Проте у місті Альвані (столиця Азербайджану Баку) язичницькі жерці розіп’яли Варфоломея: мучителі зняли з Варфоломія шкіру та відтяли йому голову. Мощі апостола збережені в Римі та інших містах.

Варнава народився на острові Кіпр в родині багатих євреїв, які назвали його Йосипом. Освіту він одержав у Єрусалимі, виховуючись разом зі своїм другом і однолітком Савлом (майбутнім апостолом Павлом) у знаменитого в той час законовчителя Гамаліїла. У юності хлопець був благочестивий, часто відвідував храм та строго дотримувався постів. Господь обрав його поміж 70-ти учнів і він одержав друге ім’я — Варнава, що по-єврейськи значить "син утішення". Разом зі Павлом святий тривалий час проповідував Євангеліє в Малій Азії, потім на острові Кіпр. Він перший з апостолів відправився для проповіді в Італію, був у Римі й заснував єпископський престол у Медіолані (Мілані).

Після повернення на Кіпр Варнава продовжував проповідь про Спасителя. За це юдеї після довгих тортур побили його камінням. Потім святого кинули у багаття, щоб знищити його, але вогонь не зберіг його тіло. Мощі було таємно поховано християнами в печері. Відповідно до заповіту, на груди йому поклали переписане його власною рукою Євангеліє від Матфея.

Що не варто робити у цей день

  • Не можна сваритися та лихословити.
  • Не варто цього дня сумувати, тому що настрою 11 червня, залежить майбутнє.
  • Заборонено стрибати по землі, можна завдати шкоді урожаю.
  • Не варто вирушати в поїздку.
  • Не бажано починати ніяких нових справ. 

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 11.06.2024 11:02