Фото: Pexels

Релігійне свято 3 липня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У середу, 3 липня, за новим церковним календарем віряни вшановують мученика Якинта та святого Анатолія.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святих

Святий Якинт походив із Кесарії Каппадокійської. У юності він прислуговував у дворі імператора Траяна. Проте коли правителю недоброзичливці донесли, що Якинт є християнином — його намагалися змусити зректися Хреста.

Святий не зміг відмовитися від своєї віри, тому його піддали різноманітним тортурам. Його заморили голодом у в’язниці. Після смерті  тіло Якинта перенесли до рідного міста та поховали у родинному домі.

Святий Анатолій був патріархом в Царгороді (Константинополі). Він всіляко сприяв зведенню нових православних храмів. Також з його ініціативи багато мощей християнських мучеників перевезли у місто. Анатолій склав до свята Успіння стихири (церковні пісні з біблійним сюжетом). Анатолій особисто коронував нового імператора Лева першого Макелла, і це стало першим випадком коронації патріархом правителя у Східній Римській імперії.

Що не варто робити у цей день

  • Заборонено вбивати павуків у цей день.
  • Не варто 3 липня їсти яйця та горіхи.
  • Не потрібно давати непрошені поради сьогодні — зіпсуєте стосунки з людиною.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 03.07.2024 10:47