Фото ілюстративне. Джерело: Defense Express

Reuters: Іран наростив виробництво ракет після угоди з Росією

Після угоди від жовтня 2022 року, в межах якої Іран погодився надати ракети Росії, Тегеран значно розширив два ключові об’єкти із виробництва балістичних ракет.

Про це повідомило видання Reuters з посиланням на двох американських дослідників, які проаналізували супутникові фото, а також на трьох неназваних іранських посадовців.

За даними агентства, арсенал Ірану вже є найбільшим на Близькому Сході та оцінюється більш ніж у 3 тисячі ракет, у тому числі модифікації, призначені для перевезення звичайних та ядерних боєголовок.

На супутникових знімках, зроблених комерційною супутниковою компанією Planet Labs військової бази Модаррес у березні та виробничого комплексу Ходжир у квітні, помітно понад 30 нових споруд.

На фото зафіксовано безліч споруд, оточених великими земляними валами, які, як зазначає Джеффрі Льюїс з Міддлберійського інституту міжнародних досліджень, пов'язані з виробництвом ракет та призначені для того, щоб вибух в одній будівлі не привів до детонації у сусідніх спорудах. Льюїс, якому довелось проаналізувати супутникові знімки, заявив, що розширення почалося в Ходжирі в серпні 2023 року, а в Модарресі — у жовтні.

Іран нарощує виробництво балістичних ракет після угоди з Росією

Фото: Reuters

Троє іранських посадовців на умовах секретності підтвердили агентству Reuters, що об’єкти розширюються з метою збільшення виробництва балістичних ракет. Один із них наголосив, що деякі з нових будівель також дозволять подвоїти виробництво БпЛА.

Один з іранських посадовців заявив, що безпілотники та ракетні компоненти будуть продані Російській Федерації, безпілотники будуть надані хуситам, а ракети — Хезболлі.

Нагадаємо, у квітні з’явилася інформація, що в Ірані є запаси високозбагаченого урану, який можна перетворити на паливо для щонайменше трьох ядерних бомб. І хоча Тегеран заявляє, що не планує створювати зброю масового ураження, він здатен її виготовити за термін від декількох днів до декількох тижнів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.07.2024 20:59