Фото: Pixabay

Стало відомо, хто обійме посаду президента Ірану на наступні 50 днів

За півтора місяця в Ірані, в зав'язку із загибеллю чинного лідера країни Ібрагіма Раїсі, мають відбутися президентські вибори.

Про це повідомляє Sky News.

Згідно з конституцією Ірану, разі смерті президента його повноваження переходять до першого віце-президента за умови схвалення Верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, якому насправді належить уся повнота влади в державі. 

Відтак, наразі перший віце-президент Мохаммад Мохбер візьме на себе обов'язки президента країни, а вибори відбудуться протягом 50 днів.

Водночас у виданні наголосили, що наступником Раїсі, швидше за все, буде обраний кандидат верховного лідера. Він, швидше за все, також буде прибічником жорсткої лінії правління.

"Після багатьох років антиурядових демонстрацій, що відбулися після смерті Махси Аміні у 2022 році, це може стати моментом для відновлення руху протесту", — вважають журналісти.

Що відомо про авіатрощу

За даними Reuters, гелікоптер із президентом Ірану Ібрагімом Раїсі та міністром закордонних справ Хоссейном Амір-Абдуллахіаном розбився в горах 19 травня через негоду. Інцидент стався, коли вертоліт перетинав гірську місцевість у сильному тумані.

За повідомленням державного інформаційного агентства IRNA, погана погода ускладнила рятувальні роботи. Начальник штабу іранської армії наказав залучити всі ресурси армії та елітної революційної гвардії у пошуково-рятувальних операціях.

Згодом іранські рятувальні команди все ж визначили розташування гелікоптера з президентом Ібрагімом Раїсі. Точне місце події з вертольотом, на борту якого перебував президент Раїсі та його оточення, зафіксовано недалеко від села Озі, розташованого в лісі Арасбаран у північно-західній провінції Східний Азербайджан.

Нагадаємо, напівофіційне інформаційне агентство іранського уряду Mehr News заявило, що президент Ірану Ібрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір-Абдоллахян загинули внаслідок авіакатастрофи, яка сталася 19 травня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.05.2024 09:21