Фото: "Українська правда"

Резніков визнав, що контрнаступ відстає від графіка і пояснив причини

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що український наступ відстає від графіка. Щоправда, все йде за планом.

Про це глава Міноборони заявив в інтерв’ю СNN

Урядовець зазначив, що наступ відстає від графіка, однак запевнив, що він іде за планом. Міністр перерахував причини, чому контрнаступ може бути повільнішим, ніж очікувалося:

  • боєприпаси;
  • артилерійські снаряди;
  • артилерійські системи.

Резніков наголосив, що українські генерали та командири бачать реальну ситуацію на полі бою. На південному фронті в Україні хода воїнів була сповільнена значною мірою через мінні поля, облаштовані російськими військами. Українські війська були змушені вручну розчищати шляхи через поля.

"Нам потрібно дуже повільно використовувати наших солдатів, саперів, і дуже повільно готувати коридори для реального наступального руху", — заявив міністр.

Резніков зазначив, що така активність ЗСУ в різних локаціях заплутає росіян щодо основного напрямку, яким піде Україна.

Просування ЗСУ на фронті

За останню добу Збройні сили України вели контрнаступ як мінімум на трьох ділянках фронту і просунулися вперед. Зокрема, йдеться про рух на південному фланзі Бахмута, що на Донеччині, а також на Бердянському та Мелітопольському напрямках Запорізької області, повідомляв Інститут вивчення війни.

Аналітики вказували, що українське військове командування інформувало про просування на 1,8 кілометра на південному фланзі Бахмута. Крім цього, українські захисники продовжували наступ на Бердянському (район кордону Донецької та Запорізької областей) та Мелітопольському (Захід Запорізької області) напрямках. Зокрема, ISW вважає, що українські військові мали просування приблизно на 100 метрів на день на південь і південний схід від Оріхова.

Раніше командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявляв, що армія Російської Федерації має суттєву перевагу в можливості забезпечення боєприпасами під час ведення бойових дій в Україні. Наразі ЗСУ можуть відповісти лише одним пострілом на сім-вісім пострілів окупантів. Також Сирський наголошував, що армія РФ має перевагу в кількісному складі й особливо в артилерії.

Водночас міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін на початку тижня зауважував, що Збройні сили України перехопили ініціативу на полі бою. За його словами, контрнаступ українських військових є ключовим моментом у боротьбі із російськими загарбниками.

Своєю чергою головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв, що його дратують коментарі про те, що контрнаступ просувається повільними темпами. Він наголошував, що кожен метр визволеної землі дається кров’ю українських захисників. Крім того, Сили оборони щодня просуваються вперед — навіть якщо це лише 500 метрів. 

На переконання Залужного, аби контрнаступ просувався швидше, українському війську потрібно більше зброї та винищувачі F-16 — це допоможе досягти переваги у повітрі. Головнокомандувач вважає, що західні союзники України ніколи б не почали наступ без панування у повітрі. Проте Україна вимушена це робити через недостатньо швидке надання винищувачів. 

Нагадаємо, раніше TrueUA аналізував, як минув перший місяць контрнаступу ЗСУ, а також скільки Україна деокупувала територій, починаючи з червня 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2023 23:23