Фото: Рixabay

Італія не навчатиме українських пілотів на F-16 й назвала причину

Італія не братиме участі у навчанні українських льотчиків експлуатації винищувачів F-16. Країна не брала на себе ці зобов'язання, а також не купуватиме відповідний тип авіації для України.

Про це заявив міністр оборони Італії Гвідо Крозетто під час слухань у парламенті країни за підсумками саміту НАТО, передає Nova News.

"Італія не брала на себе зобов'язань навчати українських пілотів використанню F-16. Ми не плануємо купувати їх для навчання будь-кого. Наша країна багато в чому сприяла безпеці України, але це (навчання на F-16) не буде одним із таких способів", — сказав Крозетто.

Відомо, що в армії Італії немає на озброєнні винищувачів F-16. Водночас 21 травня прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні заявляла, що Італія спільно з союзниками розглядає можливість навчання українських пілотів на військових літаках західних зразків.

Навчання українських пілотів на F-16: деталі

Міністр оборони України Олексій Резніков 15 червня після засідання у форматі "Рамштайн" в Брюсселі повідомив про старт навчань для українських пілотів на західних винищувачах. Тренування почнуть спершу на літаках F-16. За його словами, процес навчання очолять Нідерланди та Данія. 

Також Резніков заявив, що програму підготовки для F-16 розроблять до липня. Вона міститиме не лише підготовку пілотів. За інформацією Резнікова, у липні пілоти вирушать освоювати винищувачі F-16. Очікується, що вони зможуть навчитися польотів на сучасних літаках набагато швидше, ніж за стандартні шість місяців. 

Зауважимо, що шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія. 

Нагадаємо, за даними міжнародних партнерів, передача Україні винищувачів F-16 може тривати кілька місяців. Крім того, необхідно опрацювати низку деталей, перш ніж військові Збройних сил України зможуть використати західні літаки у великій кількості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.07.2023 00:31