Фото: Defense Express

Резніков зробив заяву щодо використання винищувачів F-16 під час контрнаступу

Під час майбутнього контрнаступу українські військові не використовуватимуть винищувачі F-16. Натомість Україна залучить усе наземне озброєння.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю виданню NHK.

На питання про винищувачів F-16, які так давно бажає отримати Україна, Резніков відповів, що вони не змінять ситуацію цього літа. Водночас він зауважив, що деякі західні країни запропонували підготувати українських льотчиків для пілотування цих винищувачів.

Міністр оборони зауважив, що для підготовки українських льотчиків буде потрібен час, а Україні доведеться також домовитися із партнерами про забезпечення інженерів та технічного персоналу, які зможуть займатися техобслуговуванням та ремонтом цих складних літаків.

У підсумку він сказав, що Україна буде готова розмістити F-16 восени чи взимку. 

Чому Україні важливо отримати F-16

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат раніше пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

У інтерв’ю ЗМІ Ігнат зазначав, що F-16 — найпоширеніший у світі літак свого класу, саме з тих, що відповідають нашим потребам. За його словами, літаки типу "МіГ" і "Су" не можуть ефективно збивати крилаті ракети й "шахеди", а з F-16 з потужним радаром та сучасними ракетами дозволить збивати ці цілі дійсно ефективно. Водночас він пояснював, що головна складність передачі F-16 Україні полягає у тому, що країни, які мають на озброєнні ці винищувачі, потрібно отримати дозвіл на передачу саме від США.

Начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов заявляв, що, аби отримати перевагу над російськими окупантами у повітрі на конкретному напрямку, Збройним силам України потрібно принаймні три-чотири ескадрильї літаків F-16 по 12-16 одиниць. Це може допомогти змусити ворога відмовитись від тих ударів, які він завдає на певній ділянці, на певній смузі оборони.

Нагадаємо, список військових, які будуть брати участь у навчаннях на західних винищувачах, вже сформовано. Українських пілотів поступово відправлятимуть на тренування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.06.2023 13:22