На фото: Д-74. Джерело: Вікіпедія

РФ могла отримати від інших країн радянські гармати Д-74, — ЗМІ

Російські окупанти використовують 122-мм гармати Д-74, які були прийняті на озброєння радянської армії ще у 1950-х роках. Ймовірно, цю зброю вони могли отримати з арсеналів своїх партнерів.

Як повідомляє "Мілітарний", гармати використовуються угрупованням окупаційних військ "Восток" на Вугледарському напрямку. Наразі не відомо, чи застосовують росіяни ці гармати на інших напрямках.

Зазначається, що поява цих гармат на фронті не є звичайною подією, адже за часів Радянського Союзу була виготовлена незначна кількість цієї зброї, в основному, вони виготовлялися для потреб країн-союзників, в тому числі й на місці за ліцензією.

Так, у період із 1960 по 1970 роки майже всі такі гармати були вилучені із радянських арсеналів та передані на Близький Схід та в країни Азії. 

Відомо, що у Європі ці гармати обмежено використовували країнами Варшавського договору. Йдеться про Угорщину, Польщу, Болгарію та колишню Німецьку Демократичну Республіку. Втім, ці гармати були зняті з озброєння цих держав.

"Також Д-74 активно експлуатувалися й досі експлуатуються арміями КНДР, В’єтнаму, Китаю та Алжиру. За даними із відкритих джерел вони перебувають в арсеналах Зімбабве, Мавританії, Нігерії та Судану й стояли на озброєнні Іраку, Єгипту й низки інших країн", — зазначає видання.

Найактивніше цю зброю виробляв Китай під індексом Type-60, а КНДР виробляє до них боєприпаси й навіть має дві САУ на базі Д-74. Йдеться про M1981 та M1991.

"Враховуючи ці факти можна припустити, що у росіян залишалася буквально одинична кількість Д-74 й вони вирішили поставити їх у стрій, або ж вони були передані з арсеналів російських партнерів", — наголошує видання.

Що відомо про Д-74

Це радянська гармата корпусної артилерії, яка була прийнята на озброєння збройних сил СРСР у 1956 році. Вона була розроблена у 1947-1950 роках і призначалася для заміни 122-мм гармати зразка 1931-37 років. Серійне виробництво цієї гармати було розпочато 1955 року, а перші серійні гармати були прийняті армією Радянського Союзу у 1956 році.

Варто зауважити, що ствол Д-74 розташований на тому самому лафеті, який використовує гаубиця Д-20. Це звичайний лафет із двома станинами, піддоном і плитою, призначеною для вивішування коліс у положенні, яке призначено для ведення вогню.

Довжина ствола цієї гармати складає 6,4 метра, а максимальна дальність стрільби складає 24 кілометри. Гармата може здійснювати до семи пострілів на хвилину. Її маса складає 5,5 тонни, час переходу з похідного в бойове положення від 2 до 2,5 хвилин. Обслуговує гармату розрахунок з 10 осіб.

Нагадаємо, у січні цього року у відкритому доступі з’явилися фотографії, які демонструють, що в боях російські окупанти розпочали використовувати рідкісні радянські гармати М-46 калібру 130 міліметрів. Ці гармати виготовляли з 1946 по 1950 роки, вони мають нестандартний як для сухопутних військ російської армії калібр, а на зберіганні держава-агресор має лише 350 гармат цього типу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.10.2024 14:12