М-46 в боях проти ЗСУ, січень 2024 року. Фото з відкритих джерел. Джерело: Defense Express

Росіяни розконсервовують рідкісні 130-міліметрові гармати М-46 з 1950-х років

У відкритому доступі з’явилися фотографії, які демонструють, що в боях російські окупанти розпочали використовувати рідкісні радянські гармати М-46 калібру 130 міліметрів. Ці зображення не дозволяють встановити, яку ймовірну кількість М-46 розконсервував ворог, але є факти, що росіяни знімають зі зберігання та використовують і такі радянські артсистеми.

Про це повідомив Defense Express. Експерти зазначили, що ці гармати виготовляли з 1946 по 1950 роки, вони мають нестандартний як для сухопутних військ російської армії калібр 130 міліметрів, на зберіганні росіяни мали лише 350 гармат цього типу.

"Через нестандартність калібру цілком закономірно виникає запитання, звідки рашисти могли взяти 130-міліметрові постріли до М-46. З однаковою ймовірністю можна припустити, що росіяни під ці гармати знайшли снаряди у власних запасах, так і те, що Росії довелось у когось брати 130-міліметрові боєприпаси. І тут ми не можемо виключати варіант, що рашисти попросили снаряди до М-46 у тієї ж Північної Кореї", — йдеться в повідомленні.

The Military Balance 2023 стверджує, що КНДР у своєму розпорядженні має і ті самі буксировані М-46, й одразу три типи самохідних артилерійських установок калібру 130 міліметри — M-1975, M-1981 і M-1991. Однак, звісно, снаряди до М-46 росіяни могли імпортувати також.

М-46, ілюстративне фото з відкритих джерел

М-46, ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритому доступі є такі характеристики гармати М-46: маса — близько 7,7 тонни, заявлена дальність стрільби — до 27 кілометрів звичним уламково-фугасним снарядом і 37 кілометрів під час використання активно-реактивних снарядів.

Ймовірно, росіяни вирішили розконсервувати свої М-46 одразу з двох мотивів — високий рівень втрат від контрбатарейного вогню ЗСУ та заявлений показник дальності стрільби цих гармат.

Нагадаємо, що армія країни-агресорки, ймовірно, поверне в експлуатацію висотний розвідувальний літак радянських часів M-55. Розвідка Великої Британії повідомила, що останнім часом його використовували як дослідницьку платформу. Проте нещодавно зафіксували, що він перевозить військову розвідувальну капсулу, розроблену для використання на російських винищувачах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.01.2024 20:39